România și Republica Moldova vor colabora în domeniul cinematografiei
-
19 Decembrie 2016 13:06
![România și Republica Moldova vor colabora în domeniul cinematografiei România și Republica Moldova vor colabora în domeniul cinematografiei](https://media.radiochisinau.md/image/201612/640x360/2f89acca1ba6000518a3ac3368533d9e.jpg)
Centrele Naționale ale Cinematografiei din România și Republica Moldova au semnat astăzi un acord de colaborare, care prevede posibilitatea unor co-producții de film, precum și promovarea în comun a produselor cinematografice.
Acordul prevede cooperarea între cele două instituții în domeniul producției cinematografice, al distribuției de filme, colaborarea între arhivele de filme, pentru păstrarea și promovarea patrimoniului cinematografic, precum și organizarea unor gale de film.
Anca Mitran, director general al Centrului Național al Cinematografiei de la București, a remarcat că filmele moldovenești nu sunt foarte cunoscute în România, de aceea o cooperare în acest sens ar fi utilă.
”Ținând cont de unitatea de limbă și de suflet între România și Moldova, mi se pare firesc ca acest acord să fie semnat. Este legat de toate părțile cinematografiei, începând de la producția de film, de la distribuția de film, de la organizarea în comun a promovărilor cinematografiei moldovenești și acelei românești, cuprinde toată sfera de activități din cinematografie”, a declarat Anca Mitran.
Directorul Centrului Național al Cinematografie de la Chișinău, regizorul Valeriu Jereghi, a subliniat că și-ar dori o colaborare în special pentru producțiile comune între tinerii cineaști de pe ambele maluri ale Prutului.
”Ne dorim mult o posibilitate de colaborare cu tinerii cineaști din România, pentru a lansa o serie de filme, poate scurt metraje, pentru început. Avem școli diferite, din păcate, dar cu susținerea CNC al României și CNC Moldova, sperăm că vom realiza un program de filme pentru ecranele europene”, a declarat Valeriu Jereghi.
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a remarcat că din colaborarea între cele două Centre Naționale ale Cinematografiei, vor avea de câștigat ambele instituții, dar și arta cinematografică de pe ambele maluri ale Prutului.
”Sunt convins că dintr-o astfel de cooperare, și arta cinematografică din România, care, așa cum foarte bine s-a spus aici, în ultimul timp a căpătat o recunoaștere internațională bine-meritată, dar și arta cinematografică din Republica Moldova, vor avea de câștigat”, a declarat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.
Semnarea acestui acord va fi urmată de un protocol care va stabilit exact datele unor vizite reciproce și ale desfășurării unor festivaluri de film în comun. Anca Mitran a precizat că Centrul Național al Cinematografiei de la București are două sesiuni de finanțare pe an, în octombrie și în martie, la care pot participa și cineaștii din Republica Moldova, pentru co-producții cu cei din România.