România și R. Moldova vor colabora în domeniul energiei produse din biomasă

  • 07 Iunie 2018 12:12
România și R. Moldova vor colabora în domeniul energiei produse din biomasă

Clusterul Energiei din Biomasă din R. Moldova și Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România au semnat, astăzi, un memorandum de colaborare în domeniul energiei din biomasă.

Memorandumul stabilește domeniile-cheie și formele de cooperare dintre ambele entități, iar scopul acestuia este de a promova energia pe bază de biomasă și de a consolida eforturile în combaterea schimbărilor climatice.

„Subiectul biomasei este foarte important pentru țările din Estul Europei, inclusiv pentru R. Moldova. Cooperarea dintre clustere ne deschide uși noi pentru valorificarea de noi proiecte inter-regionale, cum ar fi „InterReg Danube”, care să stimuleze dezvoltarea sectorului energiei din biomasă”, susține Lajos Vajda, președintele Clusterului Green Energy din România.

La rândul său, Vladimir Brăgaru, președintele Clusterului Energiei din Biomasă susține că platforma de cooperare a actorilor cheie ce au activități conexe sectorului energiei din biomasă, stabilită după modelul Clusterului din România, este o formă eficientă de cooperare ce prinde rădăcini și în R. Moldova.

Clusterul Energiei din Biomasă din Republica Moldova a fost creat în anul 2017, după modelul celui din România, cu asistența Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Structura este o platformă de discuții și colaborare în domeniul biomasei și întrunește în prezent peste 20 de membri: companii private, autorități publice, instituții de cercetare, universități, asociații active în sectorul energiei verzi etc. Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România a fost înființat în februarie 2011 și are în prezent 37 membrii, care cooperează și fac schimb de experiență pe segmentul inovațiilor și cercetării. Din cluster-ul din România  fac parte, pe lângă reprezentanții economici, administrațiile publice locale, universități, firme de consultanță și instituții care pot să contribuie la obținerea și valorificarea biomasei ca sursă de energie regenerabilă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău