România și R. Moldova, acord de cooperare în domeniul tehnologiei informației și telecomunicațiilor

  • 03 Septembrie 2022 09:25
România și R. Moldova, acord de cooperare în domeniul tehnologiei informației și telecomunicațiilor

Un acord de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Serviciul de Telecomunicații Speciale al României a fost semnat astăzi, 2 septembrie, la Chișinău, scrie infoprut.ro.

Documentul va contribui la asigurarea unei conlucrări eficiente în domeniul tehnologiei informației și telecomunicațiilor.

Sunt convinsă că semnarea acestui acord va întări cooperarea noastră, și împreună vom reuși să obținem rezultate eficiente în ceea ce privește securizarea canalelor de comunicații speciale”, a declarat Ana Revenco, ministrul de Interne de la Chișinău.

Totodată, oficialul a mai adăugat că în contextul în care Republica Moldova a obținut statutul de candidat la UE, „una din prioritățile majore ale MAI este dezvoltarea canalelor de comunicații sigure TETRA, cât și implementarea rețelei de Intranet pentru întreg sistemul afacerilor interne”.

La rândul său, Ionel-Sorin Bălan, directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale din România a menționat că semnarea acordului va permite, în baza unui cadru legal, continuarea colaborării pe linia dezvoltării comunicațiilor de urgență. „Suntem deschiși și punem la dispoziție toată experiența și expertiza noastră, pentru ca aceste proiecte să se dezvolte și să fie implementate cu succes în Republica Moldova”, a subliniat directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Acordul de cooperare prevede activități comune și schimb de bune practici între cele două instituții, pentru dezvoltarea rețelelor de radiocomunicații sigure – TETRA, implementarea sistemului de avertizare a populației în situații de urgență în Republica Moldova, prin mesaje de tip CellBroadcast, precum și pentru identificarea unor oportunități de colaborare în domeniul IT&C, în cadrul proiectelor transfrontaliere finanțate prin fonduri externe nerambursabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău