România și Franța vor sprijini și în continuare parcursul european al Republicii Moldova

  • 17 Iunie 2016 18:43
România și Franța vor sprijini și în continuare parcursul european al Republicii Moldova

România și Franța vor sprijini și în continuare parcursul european al Republicii Moldova și salută eforturile actualei guvernări pentru implementarea Acordului de Asociere care va intra în vigoare în câteva zile.

Declarațiile au fost făcute astăzi la Chișinău de ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, și secretarul de stat pentru afaceri europene al Republicii Franceze, Harlem Desir, într-o conferință de presă comună cu ministrul de Externe al Republicii Moldova. Cei doi oficiali europeni au vizitat Republica Moldova în calitate de co-președinți ai Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, pentru a verifica gradul de implemetare a reformelor de către autoritățile de la Chișinău.

Cei doi diplomați, au subliniat în discursurile lor că Republica Moldova trebuie să avanseze pe calea implementării reformelor asumate la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru a avansa în parcursul său european.

Șeful diplomației române, Lazăr Comănescu a atenționat asupra necesității de a continua implementarea reformelor în special în domeniul justiției, a sistemului bancar, depolitizarea instituțiilor de stat și lupta cu corupția la nivel înalt. De asemenea șeful diplomației române a apreciat că avansarea pe calea reformelor și vizita la Chișinău a unei misiuni a Fondului Monetar Internațional care va negocia un nou acord de finanțare constituie premise concludente pentru rambursarea, în timpul cel mai apropiat a primei tranșe în valoare de 60 de milioane de euro din partea României.

”Efectuând această vizită, am dorit să avem o imagine cât mai cuprinzătoare a ceea ce se consideră aici în Republica Moldova că mai este de făcut. Tocmai de aceea, am avut întâlniri cu reprezentați ai tuturor segmentelor societătți moldovene, inclusiv reprezentanți ai societății civili și ai opoziiei. Există un suport puternic din partea societății pentru parcursul european al RM. Am convenit cu ministrul Andrei Galbur să organizăm în viitorul apropiat o nouă reuniune a grupului de prieteni pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova”, a declarat Lazăr Comănescu.

La rândul său, Harlem Désir a îndemnat guvernarea de la Chișinău să continue reformele și să respecte angajamentele luate prin semnarea cu doi ani în urmă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

”Suntem adevărați prieteni ai Moldovei. Franța, România și Republica Moldova sunt unite prin niște relații de o profunzime specială. Franța și România au susținut dorința de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Reformele sunt esențiale pentru a putea răspunde aspirațiilor populației din Republica Moldova exprimate foarte clar pe parcurul ultimelor luni. De asemenea, acestea sunt foarte importante pentru investitorii străini care vor sprijini dezvoltarea economiei Republicii Moldoava”, a declarat Harlem Désir.

Ministrul Galbur a adus mulțumiri României și Franței, pentru susținerea constantă a Republicii Moldova în eforturile de integrare în comunitatea europeană.

”Domnii miniștri se vor întoarce în capitalele lor cu un sentiment puternic de incredere față de angajamentul nostru în implementarea reformelor și convinși de parcursul nostru european. De asemenea, mizăm pe disponibilitatea României de a ne acorda asistența financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro, în cel mai scurt timp posibil”.

Un subiect al întrevederii celor doi oficiali cu ministrul de Externe al R. Moldova a vizat securitatea din regiune și problema transnistreană. Cei doi oficiali europeni au menționat că rezolvarea diferendului transnistrean trebuie să se producă doar cu respectarea principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău