România și Bulgaria, "nepregătite pentru Schengen"
-
27 Septembrie 2013 10:00
Guvernul francez a confirmat joi, 26 septembrie, prin purtătorul său de cuvânt, că se opune aderării României la Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014.
Potrivit acestui oficial, nici România, nici Bulgaria nu îndeplinesc condițiile necesare pentru intrarea în spațiul care elimină controalele persoanelor la frontieră.
Ministrul de interne de la Paris, Manuel Valls, declara zilele trecute că numeroasele delicte atribuite romilor, fenomene pe care autoritățile franceze nu reușesc să le controleze, vor avea drept consecință respingerea intrării României în Schengen.
Ca urmare a polemici în jurul romilor, care agită de mai multe zile clasa politică franceză, purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Paris a precizat pentru prima dată poziția franceză oficială cu privire la intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen, prevăzută în principiu pentru 1 ianuarie 2014.
"Considerăm că nu sunt reunite condițiile pentru intrarea României și a Bulgariei și nu suntem singurii care credem acest lucru", a spus purtătoarea de cuvânt - o poziție care i-a făcut plăcere șefului opoziției de dreapta, Jean-François Copé.
Opoziția vrea reintroducerea controlului la frontieră pentru români și bulgari
Jean-François Copé vrea să meargă însă și mai departe.
"Schengen este principiul de liberă circulație și nu este posibil ca el să fie aplicat în continuare în forma sa actuală, din moment ce anumite țări nu reușesc să integreze pe propriul lor teritoriu populații cum ar fi romii.
"Deci, trebuie aplicate clauze derogatorii și, la nevoie, șefii de stat și de guvern din Uniune trebuie să hotărască extinderea derogărilor și să instaureze controale la frontiere. Este ceea ce fac britanicii și irlandezii, care nu sunt obligați să aplice în totalitate Acordurile de la Schengen" a mai spus Jean-François Copé.
Altfel spus, șeful opoziției franceze de dreapta ar vrea reintroducerea controlului la frontierele franceze pentru români și bulgari.
În orice caz, se pare că ne îndreptăm spre un consens în sânul întregii clase politice franceze, inclusiv guvernul, pentru a se bloca intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen.
La București nu există deocamdată reacții oficiale la acest anunț, dar anterior, premierul Victor Ponta spunea că aderarea României la Spațiul Schengen nu are nici o legătură practică sau juridică cu minoritatea romă.
Pe de altă parte, reprezentanții PDL susțin că poziția Franței în problema Schengen este o consecință a lipsei de credibilitate externă a guvernului și a atitudinii păguboase a liderilor USL față de Justiție.