România sărbătorește 142 de ani de la Proclamarea Independenței

  • 09 Mai 2019 08:33
România sărbătorește 142 de ani de la Proclamarea Independenței

România sărbătorește 142 de ani de la Proclamarea Independenței pe 9 mai data la care Parlamentul a adoptat declarația prin care țara renunța la suzeranitatea otomană. Principele Carol a promulgat declarația pe 10 mai, scrie Mediafax.

La Cimitirul Eroilor din Alba Iulia va avea loc joi, de la ora 12.00, un ceremonial religios și militar pentru celebrarea Zilei Independenței de Stat a României, Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei, potrivit sursei citate

Teritoriul românesc se găsea în punctul de întâlnire între interesele Rusiei și cele ale Turciei. Rusia, încercând să își extindă influența în Peninsula Balcanică a declarat război Imperiului Otoman. România încă mai era supusă Înaltei Porți. Pe 4 aprilie 1877, România semnase o convenție militară cu Rusia permițând trupelor să îi traverseze teritoriul pentru a ataca trupele otomane dincolo de Dunăre. Trupele Otomane au bombardat malul românesc al Dunării. Artileria română de la Calafat a atacat, la rândul său Vidinul controlat de Turcia otomană.

Pe 9 mai, Mihail Kogălniceanu, ministrul român de externe în acel moment, a susținut discursul care a rămas în istorie: ”Suntem în stare de război cu turcii; legăturile noastre cu Înalta Poartă sunt rupte și când va fi ca pacea să se facă nu crez că un singur român va mai consimți ca România să reintre în pozițiunea ei de mai nainte, rău definită, hibridă și jignitoare atât intereselor României, cât și intereselor Turciei”.

Ministrul explica sensul și responsabilitatea ce se doreau asociate gestului românesc: ”trebuie să dovedim că reclamăm independența pentru că și noi ca națiune avem dreptul să trăim cu viața noastră. Când toată Europa predică sentimentele de justiție, este cu drept ca aceste sentimente să se răspândească și asupra noastră și să ne lase să trăim cu viața noastră proprie, răspunzând numai pentru greșelile noastre și primind chiar pedepse pentru greșelile noastre, iar nu pentru ale altora”.

”Vocea țării și datoria acelora care sunt pe aceste bănci vor face și mai mult, și ceea ce vor face ei va face Dumnezeu, va face puterea care niciodată nu ne-a lipsit. Atâta numai, că trebuie să ținem seamă totdeauna că noi suntem stat mic, dară european, și nu ne este permis să facem nimic în contra marilor interese europene și mai cu osebire în contra sentimentelor de dreptate și în contra bunei-voințe ce Europa ne-a arătat de 20 de ani, și care crez că nu ne va lipsi și de acum înainte. Încă o dată vă declar, domnilor, în numele guvernului, că noi ne privim ca în război cu Poarta, că legăturile noastre cu Poarta sunt rupte, că guvernul va face tot ce va fi cu putință ca starea noastră de stat independent și de sine stătător să fie recunoscută de Europa la viitoarea pace, pe care și guvern și dumneavoastră și țara întreagă o dorește să o vază cu o oră mai înainte”, a spus Kogălniceanu.

La o zi după ce Parlamentul a proclamat independența, la 10 mai, actul a fost promulgat de către domnitorul Carol I și publicat în Monitorul Oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău