România salută acordul pentru tranzitul cerealelor ucrainene. Ministrul ucrainean de Externe: Limitarea importurilor de grâu spre țările UE, absolut de neacceptat

  • 30 Aprilie 2023 15:35
România salută acordul pentru tranzitul cerealelor ucrainene. Ministrul ucrainean de Externe: Limitarea importurilor de grâu spre țările UE, absolut de neacceptat

Comisia Europeană a ajuns la un acord cu cinci state ale Uniunii, printre care și România, pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene. Acordul prevede eliminarea interdicțiilor impuse unilateral de Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, în schimbul unor măsuri excepționale care vizează grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea soarelui. Guvernul de la București salută înțelegerea. Dar reacțiile din Ucraina sunt pentru moment contradictorii.

România și alte patru țări ale Uniunii Europene au ajuns vineri seara la un acord de principiu cu Comisia Europeană pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru comerț, după aproape două săptămâni de negocieri intense.

Nicolae Ciucă a salutat acordul provizoriu într-un mesaj pe Facebook. Poziția ''strict europeană'' a țării noastre a fost abordarea corectă, susține premierul, și adaugă că astfel fermierii români vor beneficia de mai mult sprijin decât dacă am fi decis măsuri individuale de blocare a importurilor, așa cum au făcut celelalte patru state.

Ministrul Agriculturii a detaliat pașii care urmează acordului.

„Acordul este unul așteptat. Este un acord al normalității și al acțiunii și eficienței. Spun al normalității, pentru că patru state luaseră măsuri unilaterale, iar Comisia Europeană le-a avertizat că sunt ilegale. Noi am cântărit bine decizia pe care am lua-o în interesul țării și al fermierilor români, motiv pentru care nu am operat cu o asemenea măsură unilaterală. Măsura ar fi fost lovită de nulitate. Iată că am ajuns în această situație, când cele patru țări au cedat, convinse fiind de situația ca atare, și Comisia și-a intrat în dispozitivul decizional. Până în data de 2 mai va apărea o normă juridică, elaborată și semnată de Comisie, care să instituie oprirea importului pentru cele 4 produse până pe data de 5 iunie. După această dată se va analiza situația.” a spus ministrul Daea.

Pentru fermieri însă, acordul nu aduce avantajele așteptate.

Aflat la Stockholm, la Reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană, ministrul ucrainean de Finanțe a salutat înțelegerea. “Sigur că suntem mulțumiți și salutăm orice acord în cadrul UE. Cred că Ucraina nu ar trebui să încheie acorduri separate cu țări diferite, ci ar trebui să încheie acorduri cu UE, pentru că doar mandatul UE acordă facilități de comerț Ucrainei” a declarat ministrul ucrainean.

Dar aceasta nu e poziția unanimă a guvernului țării vecine.

Ministerul ucrainean de Externe a anunțat astăzi că a transmis note de protest reprezentanților Uniunii Europene și Poloniei la Kiev. Documentul descrie limitarea importurilor ucrainene de grâu spre țările UE ca fiind “absolut de neacceptat”. Aceste restricții, oricare ar fi justificarea, încalcă Acordul de Asociere între Ucraina și UE și principiile Pieței Unice Europene, se arată în nota Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău