România: Reacții la cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă

  • 24 Septembrie 2016 17:30
România: Reacții la cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat pe o rețea de socializare că, în urma cutremurului din noaptea de vineri spre sâmbătă, în Craiova nu a sunat nimeni la telefonul cetățeanului.

"La telefonul cetățeanului nu a sunat nimeni, deci pare că în Craiova toată lumea e ok", a scris Olguța Vasilescu pe Facebook la mai puțin de o oră de la producerea seismului.

Primarul Craiovei a menționat că a resimțit cutremurul, ceea ce au confirmat și foarte mulți cetățeni ai orașului pe rețelele de socializare: "Ce sentiment tâmpit! Te învârtești prin casă și nu știi dacă să pleci pe scări în pijama sau stai să te îmbraci...", a scris Olguța Vasilescu.

Purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, Florin Cocoșilă, a declarat pentru AGERPRES că la numărul de urgență 112 nu a fost primit niciun apel pentru intervenții ca urmare a cutremurului cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter ce a avut loc sâmbătă dimineață la orele 02,11, în zona Vrancea.

***

În urma cutremurului din noaptea de vineri spre sâmbătă în județul Buzău nu s-au produs victime și nici pagube materiale, fiind înregistrat un singur caz al unei persoane care a făcut atac de panică și a cerut sprijinul SMURD.

"La scurt timp după cutremur, o femeie din municipiul Buzău a făcut atac de panică și a solicitat o ambulanță, ISU Buzău intrevenind cu un echipaj SMURD" , a declarat, pentru AGERPRES, George Crețu de la biroul de presă al ISU Buzău.

Potrivit unor martori oculari, în localitățile situate în zona de Curbură din județ, cutremurul s-a simțit destul de puternic, iar oamenii au ieșit panicați din case.

***

Purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Cristian Virag, a declarat sâmbătă pentru AGERPRES că seismul înregistrat în noaptea de vineri spre sâmbătă s-a simțit și în județul Giurgiu, dar, din primele estimări ale inspectoratului, nu au fost înregistrate pagube materiale.

"Mișcarea seismică s-a simțit destul de bine și la Giurgiu, am luat legătura cu dispeceratul ISU Giurgiu în această dimineață și până în acest moment nu au fost raportate pagube materiale", a precizat Cristian Virag.

El a susținut că și în Giurgiu sunt clădiri cu risc seismic, printre acestea numărându-se fosta clădire în care a funcționat Prefectura Giurgiu sau fostul institut de proiectări, dar acestea au fost scoase din uz și nu sunt folosite în acest moment.

La Giurgiu au fost înregistrate situații când bucăți mari de tencuială s-au desprins de pe unele clădiri și au fost montate panouri de avertizare pentru populație, una dintre aceste clădiri fiind chiar actualul sediu în care funcționează Consiliul Județean și Prefectura Giurgiu. Această clădire a fost sediul BNR și, potrivit constructorilor, a fost proiectată să reziste la un cutremur de 8,5 grade pe scara Richter, dar a fost placată cu marmură și aceste bucăți se mai desprind de pe fațada clădirii, zona fiind avertizată pentru trecători.

***

Seismul s-a resimțit și la Iași, mai multe apeluri telefonice fiind înregistrate la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) din partea cetățenilor panicați. Imediat după cutremur, angajații ISU s-au deplasat în zona centrală a Iașiului, la Palatul Braunstein, pentru că s-au desprins părți din tencuiala clădirii.

"Echipajele ISU au intervenit în municipiul Iași pentru degajarea tencuielii căzute de pe o clădire precum și a elementelor de construcție a unui balcon. Clădirea nu este locuită și nu au existat victime. Am fost solicitați, prin serviciul de urgență 112, pentru acordarea de servicii medicale la două persoane care prezentau traumatisme minore", a declarat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

Cei de Ambulanță au preluat 12 apeluri venite din partea unor persoane care au suferit atacuri de panică.

Mai mulți utilizatori ai paginii de socializare Facebook au scris că în timpul sinistrului ușile mobilierului s-au deschis sau că le-au căzut diferite obiecte. De teama unor replici puternice unii ieșeni au preferat să își petreacă restul nopții în fața blocurilor sau în mașini.

Magnitudinea cutremurului care a avut loc sâmbătă dimineață în zona Vrancea a fost revizuită la 5,3, anunță pe Twitter Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău