România rămâne în ceață (Jurnal de Chișinău)

  • 12 Decembrie 2012 14:45
România rămâne în ceață (Jurnal de Chișinău)

România rămâne în ceață, afirma Nicolae Negru in Jurnal de Chisinau. Cu sufletul la gură, România așteaptă cum va răspunde Băsescu la înfrângerea din 9 decembrie.

Candidatul Alianței România Dreaptă Eugen Tomac a fost votat de peste 80% din alegătorii dintre Prut și Nistru, devenind astfel reprezentatul lor în legislativul de la București, scrie Adevarul. Alesul promite mai multe facilități pentru basarabeni, indiferent dacă au sau nu cetățenie română. De asemenea, el vrea să promoveze o lege ce ar permite statului român să-și protejeze limba în afara granițelor. Potrivit Adevărului, Viorel Badea a fost reales în Senat, în urma redistribuirii voturilor.

Alegerile de duminică din România, dincolo de victoria categorică a Uniunii Social-Liberale, consfințesc axioma potrivit căreia perioadele de criză economică - generate fie de prostul management politico-economic al guvernanților, fie de un context regional defavorabil - aduc răsturnări ale eșichierului politic, citim in Timpul. Potrivit cotidianului, România nu putea face excepție de la această regulă, după ce Grecia, Italia, Spania, Polonia etc. au trecut prin același proces.

România rămâne în ceață, afirma Nicolae Negru în Jurnal de Chișinău. Cu sufletul la gură, România așteaptă cum va răspunde Băsescu la înfrângerea din 9 decembrie. Îl va numi premier pe candidatul Uniunii Social-Liberale, Victor Ponta, și astfel va pune capăt perioadei de instabilitate sau va desemna un alt candidat și va arunca țara într-o nouă rundă de „război civil”. Aceasta este principala intrigă, potrivit comentatorului, a alegerilor parlamentare, în condițiile în care rezultatele erau previzibile, iar USL s-a constituit ca un bloc anti-Băsescu. In opinia lui Nicolae Negru,  rezultatele reflectă nu atât încrederea față de Ponta și Antonescu, cât ura nepotolită față de actualul președinte, care i-a silit pe români să-și strângă cureaua în momentul când începuseră să guste din plăcerea consumismului ce creează dependență.

În sfârșit, americanii au spus lucrurilor pe nume, scrie Petru Bogatu, referindu-se la avertizarea secretarului se stat Hillary Clinton, care a declarat că pretinsele uniuni vamale sau eurasiatice sunt forme diferite ale aceluiași proiect revanșard rus de resovietizare ateritoriului defunctei URSS. Editorialistul de la Jurnal de Chisinau, sustine ca războiul declarat de SUA resovietizării schimbă întreaga paradigmă a relațiilor Est-Vest. Nimeni nu va mai spune acum, fără să se dea de gol, că e slugă la ruși, că se poate și în Eurasia, și în UE.

Documentele nu mint: teoria moldovenistă este o creație a serviciilor de informații sovietice și a aparatului de propagandă a bolșevicilor, remarca George Damian In Timpul. Istoricul american Larry L. Watts a publicat recent un amplustudiu intitulat „Un INTERKIT românesc? Poate mulți dintre „moldoveniști” sau indiferenți nu știu de adevărata proveniență a acestei teorii otrăvitoare - de asta autorul crede că studiul lui Larry L. Watts ar trebui tradus în română și răspândit în Basarabia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău