România, printre țintele dezinformării online, la europarlamentare. Bruxelles-ul amenință cu măsuri împotriva Facebook, Google și Twitter

  • 08 Iunie 2019 18:47
România, printre țintele dezinformării online, la europarlamentare. Bruxelles-ul amenință cu măsuri împotriva Facebook, Google și Twitter

Comisia Europeană amenință să ia măsuri împotriva platformelor precum Google, Twitter și Facebook, după noi campanii de dezinformare și tentative de manipulare în timpul recentelor alegeri europarlamentare în mai multe țări de pe continent, printre care și România, relatează AFP.

Această situație arată că măsuri suplimentare sunt necesare atât ”pe partea statelor membre, dar mai ales pe partea platformelor Facebook, Google și Twitter”, a spus comisarul european pentru Securitate, Julian King, cotidianului german Die Welt, care a apărut duminică.

Până acum, Comisia a optat pentru o abordare voluntară din partea platformelor pentru a evita campaniile de dezinformare. Acum Comisia vrea să ia în considerare luarea unor măsuri de reglementare. Subiectul manipulării pe internet va fi pe ordinea de zi a următorului summit al șefilor statelor europene peste două săptămâni.

Anul trecut, executivul european a încheiat ”un cod de conduită” cu platformele pe publicitate electorală online. Facebook și Google au introdus, în martie, noi măsuri de transparență cu privire la reclamele politice difuzate și obligația pentru advertiserii politici de a se supune unui proces de identificare și validare.

Dar potrivit comisarului, toate acestea nu au fost de ajuns în campania electorală europeană de la sfârșitul lui mai.

Acesta și-a exprimat îngrijorarea, pornind de la un raport al Institutului pentru dialog strategic, că noii actori online au profitat de lipsa unui cadru legal pe internet pentru a încerca să influențeze scrutinul.

În Spania, de exemplu, a fost identificată o rețea coordonată de conturi de Twitter care, ”cu ajutorul boților (programe informatice care trimit automat mesaje, n.r) și a conturilor false, a trimis mesaje anti-islam”, dar și mesaje care întăresc sprijinul pentru partidul de extremă-dreapta Vox, potrivit comisarului.

Fenomene similare au fost observate și în alte țări, King citând state precum Austria, România, Letonia, Italia, Franța și Marea Britanie, în special.

Peste tot, cu ajutorul acestor instrumente, ”ținta este răspândirea ideii unei mari conspirații care caută să reducă la tăcere protestatarii”, a adăugat el.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18
Cer fragmentat
Umiditate:82 %
Vint:3,1 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Fri
25

Curs oficial BNM 07 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău