România, printre țările UE cu cea mai puternică creștere a vânzărilor cu amănuntul în luna noiembrie

  • 08 Ianuarie 13:46
România, printre țările UE cu cea mai puternică creștere a vânzărilor cu amănuntul în luna noiembrie

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au scăzut în luna noiembrie, însă România se numără printre statele membre cu cea mai puternică creștere a vânzărilor, atât de la o luna la alta, cât și în ritm anual, arată datele publicate luni de Eurostat, scrie Agerpres.

Conform oficiului european, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,2% în Uniunea Europeană, în luna noiembrie 2023 comparativ cu luna octombrie. Cu toate acestea, țările membre cu cele mai importante creșteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost: Portugalia (3,1%), Croația și Slovenia (ambele cu un avans de 3%), România și Malta (ambele cu o creștere de 1,7%).

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,1% în zona euro și cu 1% în Uniunea Europeană. Și în acest caz, România este printre țările membre cu cele mai importante creșteri ale vânzărilor cu amănuntul, cu un avans de 3,8%, fiind devansată doar de: Spania (6,8%), Croația (6,4%), Danemarca (6,3%), Malta (5,3%) și Cipru (4,8%).

În cazul României, conform datelor publicate anterior de INS, în luna noiembrie, comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 4,1%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, comerțul cu amănuntul a crescut, pe ansamblu, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, cu 1,7%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 3,8%. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 3,3%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău