România primește un împrumut de 3 miliarde de dolari de la SUA pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

  • 09 Noiembrie 2022 11:25
România primește un împrumut de 3 miliarde de dolari de la SUA pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri, în Egipt, la evenimentul de înmânare a scrisorilor de intenție privind împrumuturile de miliarde de dolari acordate de Statele Unite pentru realizarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă, informează Cotroceniul.

Potrivit agendei oficiale a fost vorba de evenimentul de înmânare a scrisorilor de intenție privind împrumuturile din partea U.S. EXIM Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, în marja COP27”.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, înainte de ședința de Guvern de miercuri, că este vorba de două scrisori de intenție, una privind împrumutulde 3 miliarde de dolari și una privind o finanțare de 50 de milioane de dolari.

Iohannis s-a dus la Sharm El-Sheikh, Republica Arabă Egipt, pentru Summitul implementării climatice (Sharm El-Sheikh Climate Implementation Summit), care a avut loc luni și marți în contextul celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), transmite hotnews.ro.

​România și SUA au parafat în octombrie 2020 un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Pe lângă acordul, a fost făcut și un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii, anunța atunci la Washington ministrul economiei de la acea vreme, Virgil Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău