România: Preoții sunt obligați să păstreze neutralitatea în campaniile electorale. Opțiunile politice, exprimate doar prin vot secret

  • 11 Martie 08:46
România: Preoții sunt obligați să păstreze neutralitatea în campaniile electorale. Opțiunile politice, exprimate doar prin vot secret

Preoții vor avea obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic, iar opțiunea lor politică va fi exprimată doar prin votul personal secret, a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit Îndreptarului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral, decizia a fost luată în perspectiva alegerilor europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din anul 2024." În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret", se arată în hotărârea Sfântului Sinod al BOR, potrivit Agerpres.

Totodată, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susținători și să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.

Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar și prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie, prevederile Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor și va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală, mai precizează Sfântul Sinod al BOR, menționând că abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.

Pe de altă parte, Sfântul Sinod, prin hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, permite totuși ca preoții și diaconii să candideze, însă doar ca independenți și doar pentru calitatea de consilier local și consilier județean în România, în anumite situații. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău