România | Premierul desemnat își va prezenta luni programul de guvernare și lista de miniștri

  • 15 Octombrie 2021 19:48
România | Premierul desemnat își va prezenta luni programul de guvernare și lista de miniștri

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, va depune luni la Parlament programul de guvernare și lista de miniștri.

"Biroul Național al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat, Dacian Cioloș, și a stabilit un calendar pentru zilele următoare: sâmbătă - finalizarea programului de guvernare; duminică - ședință de Birou Național și Comitet Politic pentru aprobarea programului și a listei de miniștri; luni - depunerea programului de guvernare și a listei de miniștri în Parlament", anunță USR, potrivit Agerpres.

Președintele USR, Dacian Cioloș, a fost nominalizat, luni seara, de președintele României Klaus Iohannis candidat la funcția de prim-ministru.

Conform articolului 103 din Constituția României, candidatul pentru funcția de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a avut miercuri o întâlnire cu liderii PNL, UDMR și grupului parlamentar al minorităților naționale pentru o primă discuție în perspectiva formării noului guvern.

"Ne aflăm într-un moment excepțional și este nevoie de soluții excepționale. Va trebui să fim conștienți de asta. Nu am venit la această întâlnire ca să aflu ce pot să îmi ofere mie partenerii noștri de coaliție, ci ce sunt ei dispuși să ofere de fapt României, pentru că va trebui să oferim o soluție pentru România. (...) Le ofer un parteneriat așa cum ne dorim sper toți, ca să putem forma o majoritate în Parlament", a afirmat premierul desemnat înainte de întâlnire.

Întâlnirea s-a încheiat însă fără o concluzie.

Președintele PNL, premierul interimar Florin Cîțu, declara că trebuie să prezinte în interiorul formațiunii politice pe care o conduce ce s-a discutat în prealabil între liderii partidelor.

"Eu nu iau decizii de unul singur. Voi merge în PNL, vom discuta, voi spune ce am discutat aici și vom vedea după aceea care sunt discuțiile", afirma Florin Cîțu.

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a anunțat de altfel că, în cursul zilei de vineri, va avea o nouă întâlnire cu liderii PNL și UDMR, menționând că le-a transmis acestora intenția lui de a forma cât mai repede un guvern.

Întâlnirea a fost anulată însă, după decizia conducerii PNL de a-i solicita președintelui USR să negocieze cu PSD și AUR pentru formarea majorității necesare învestirii Guvernului.

Biroul Executiv al PNL i-a solicitat lui Dacian Cioloș să aibă întâi discuții cu PSD și AUR pentru a găsi cele 234 de voturi necesare învestirii Guvernului. "Dacă prim-ministrul desemnat Dacian Cioloș nu va reuși să găsească majoritatea pentru învestirea Guvernului, PNL va demara negocieri cu toți liderii partidelor responsabile, cu excepția AUR, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru România", a declarat liderul liberalilor, Florin Cîțu. El a afirmat că Guvernul PNL a fost demis în Parlament, USR este responsabil pentru acest demers, iar Dacian Cioloș are datoria "morală" față de români să încerce "cu adevărat" un sprijin la "partenerii de coaliție" PSD și AUR.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că premierul desemnat nu a reușit să restabilească "un nivel minim de încredere", care ar fi permis refacerea coaliției, prin urmare opțiunile pe care le mai are în acest moment sunt fie să renunțe la mandatul primit de la șeful statului, fie să formeze un Guvern cu PSD și AUR sau un Executiv monocrom USR.

Dacian Cioloș, la rândul său, a făcut un apel la Partidul Național Liberal să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are nevoie de un Guvern. El a spus că nu este cazul ca liberalii să dea lecții USR cu cine să negocieze pentru formarea Guvernului, având în vedere că PNL a avut în trecut o alianță cu PSD. "Până duminică, dacă PNL este interesat de discuții, știe unde să ne găsească", a transmis Cioloș, care a spus că este determinat să prezinte în Parlament un program de guvernare și lista de miniștri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău