România preia președinția Organizației Cooperării Economice a Mării Negre

  • 01 Iulie 2015 11:26
România preia președinția Organizației Cooperării Economice a Mării Negre

Miercuri, 1 iulie, România preia, de la Republica Moldova, președinția semestrială a Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), organizație internațională cu caracter regional care cuprinde, în prezent, 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia, Ucraina și…

Miercuri, 1 iulie, România preia, de la Republica Moldova, președinția semestrială a Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), organizație internațională cu caracter regional care cuprinde, în prezent, 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia, Ucraina și Serbia.

Importanța regiunii este dată de resursele naturale, de potențialul surselor de energie, în special petrol și gaz și de amplasarea pe trasee de tranzit semnificative din punct de vedere strategic, dar și de securitate, în contextul conflictului din Ucraina.

Regiunea Mării Negre, în ansamblul ei, a constituit și va constitui o temă de interes prioritar pe termen lung pentru politica noastră externă, România având ca obiective strategice consolidarea stabilității democratice, accesul la prosperitate prin proiectele de cooperare regională și cu partenerii din Uniunea Europeană, o abordare inclusivă pentru toți partenerii de dialog și cooperare din spațiul estic și conectarea la proiectele regionale ale UE.

* * * * *

Recent, la 18 iunie 2015, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, la Chișinău, la cea de-a 32-a reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), desfășurată sub Președinția-în-Exercițiu a Republicii Moldova (PiE RMD), care a marcat momentul de bilanț al mandatului de 6 luni asigurat de Republica Moldova și preluarea simbolică, de către România a viitoarei președinții a organizației, de la 1 iulie 2015 până la 31 decembrie 2015.

Au fost trecute în revistă principalele progrese înregistrate pe perioada PiE RMD în implementarea Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN (2012), rezultatele reuniunilor ministeriale în domenii importante ale cooperării regionale (transporturi, economie și sănătate), eficientizarea activității Secretariatului Internațional Permanent al OCEMN, precum și evaluarea activității organismelor înrudite.

Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a subliniat angajamentul României pentru dezvoltarea cooperării regionale la Marea Neagră, în calitate de stat membru fondator al Organizației, și a evidențiat contribuția statului român la accentuarea misiunii economice a OCEMN.

Șeful diplomației române a enunțat și prioritățile viitoarei Președinții a României, care începe de la 1 iulie 2015 sub moto-ul „Building Stability, Enhancing Connectivity”, printre acestea fiind menționate susținerea activităților Organizației mai ales în domeniul transporturilor, energiei, protecției mediului, combaterii criminalității transfrontaliere, a evaziunii fiscale și a cooperării în domeniul asistenței pentru situații de urgență.

A fost subliniată și importanța existenței unei cooperări pragmatice și flexibile între OCEMN și UE și necesitatea identificării unor proiecte în arii comune de interes – aspectele legate de comerț și investiții, prioritatea pe termen lung a UE de stimulare a creșterii și de creare de locuri de muncă și sustenabilitate economică, rețelele trans-europene și politica de vecinătate.

Totodată, ministrul Aurescu a arătat că dinamizarea și aprofundarea interacțiunii cu UE se va axa pe domenii care să suscite interesul statelor membre ale OCEMN față de cooperarea sectorială: transporturi, combaterea criminalității, mediul și dialogul cu societatea civilă.

Legat de situația din regiunea Mării Negre, ministrul Bogdan Aurescu a arătat, în intervenția sa, că, „fiind pe deplin conștienți de caracterul economic al Organizației, pe care dorim să îl păstrăm și întărim, consider că toate statele membre trebuie să respecte angajamentele asumate prin Carta OCEMN, care includ respectarea principiilor de drept internațional, precum și să lucrăm împreună pentru asigurarea securității, stabilității și dezvoltării pentru toate statele membre.”

* * * * *

Procesul de cooperare la Marea Neagră a fost lansat prin Declarația de la Istanbul și Declarația Bosforului, semnate la 25 iunie 1992, la Istanbul, de 11 șefi de stat și guvern.

A urmat o etapă de formare, lipsită de rezultate și fără o organizare clară, care a durat până la întâlnirea de la București, din anul 1995, când miniștrii de externe au adoptat un „Plan de acțiune” care a dus la consolidarea mecanismelor de cooperare.

Apoi s-a introdus sistemul Troicii ministeriale, a început finanțarea comună a Secretariatului Internațional Permanent (PERMIS) de la Istanbul, s-au intensificat reuniunile la toate nivelele și, în iunie 1998, la Yalta, s-a semnat ”Carta CEMN”, care a intrat în vigoare la 1 mai 1999 și care a devenit documentul fundamental al organizației, prin care inițiativa politică a fost transformată într-o organizație internațională cu caracter regional.

La 25 iunie 2002, la Istanbul, șefii de stat și de guvern din regiunea Mării Negre au marcat, în cadrul unei reuniuni extraordinare, aniversarea a zece ani de la crearea Cooperării Economice a Mării Negre. Summit-ul aniversar OCEMN a oferit posibilitatea evocării realizărilor Organizației în cei 10 ani care au trecut de la lansarea procesului de cooperare în zona Mării Negre, precum și a semnării „Declarației Deceniale” prin care se marchează trecerea organizației într-o nouă etapă de evoluție și în care sunt creionate domeniile viitoare de acțiune, cum ar fi cele legate de securitatea și stabilitatea regională, cooperarea cu Uniunea Europeană, colaborarea cu alte inițiative și structuri regionale.

În cadrul OCEMN, în anul 2002, a fost constituit Fondul de Dezvoltare a Proiectelor (PDF) și Comitetul Director al acestuia. Scopul creării Fondului respectiv a fost facilitarea elaborării și promovării proiectelor de importanță regională înaltă, care corespund scopurilor și priorităților OCEMN, fiind lansate sub auspiciul Grupurilor de Lucru sectoriale ale Organizației.

PDF este constituit din contribuțiile voluntare (cel puțin în suma de 30.000 Euro) ale statelor membre ale Organizației, Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), organelor afiliate ale OCEMN, observatorilor și statelor terțe.

Conform Cartei, Consiliul de Miniștri ai Afacerilor externe ai OCEMN poate acorda statutul de observator la OCEMN (la solicitarea unor state sau organizații internaționale) sau de partener pentru dialog sectorial cu OCEMN (la solicitarea unor state, organizații internaționale și instituții).

Observatori la OCEMN sunt: Austria, Egipt, Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Tunisia, Franța, Germania, Conferința Cartei Energiei, Comisia Mării Negre, Comisia Europeană, Clubul Internațional al Mării Negre, Cehia, Croația și Belarus.

Parteneri pentru dialog sectorial cu OCEMN: Ungaria, Marea Britanie, Muntenegru, Iordania, Iran, Slovenia, Japonia, Comisia Dunării, Conferința Regiunilor Maritime Periferice Europei, Uniunea Asociațiilor Transportatorilor Rutieri din regiunea OCEMN și Rețeaua Universităților Mării Negre.

Consiliul Miniștrilor afacerilor externe (CM) este forul de decizie al OCEMN, care se întrunește semestrial în țara care deține Președinția-în-Exercițiu (PiE) a OCEMN. PiE se asigură de către statele membre, în ordine alfabetică (conform alfabetului în limba engleză), pentru o perioadă de 6 luni.

Comitetului Înalților Funcționari (CIF) din ministerele de externe ale statelor membre analizează principalele probleme ale organizației și formulează propuneri înaintate CM. Reuniunile CIF pot fi ordinare (în perioadele premergătoare reuniunilor CM) și extraordinare (convocate de PiE pentru discutarea unor probleme urgente.

Troica OCEMN asistă PiE la îndeplinirea mandatului încredințat de CM.

Grupurile de lucru, la care se adaugă întâlniri ale grupurilor create ad-hoc și ale experților, acoperă domeniile: energie; transporturi, comunicații, mediu; situații de urgență; turism; știință și tehnologie; ocrotirea sănătății și domeniul farmaceutic; promovarea și protejarea investițiilor; cooperare industrială și comercială; IMM; finanțe și bănci; schimb de date statistice și informații economice; agricultură și industrie alimentară; combaterea crimei organizate.

Secretariatul Internațional Permanent (PERMIS), cu sediul la Istanbul, funcționează sub coordonarea PiE și asigură serviciile de secretariat pentru OCEMN, sub directa conducere a Secretarului general. Personalul PERMIS acționează pentru implementarea deciziilor, hotărârilor și rezoluțiilor CM, în calitate de oficiali internaționali responsabili cu activitatea OCEMN.

Organisme înrudite (Related Bodies) ale OCEMN sunt:

– Adunarea Parlamentară a OCEMN (PABSEC)

– Consiliul OCEMN al oamenilor de afaceri

– Centrul Internațional de Studii la Marea Neagră

– Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB)

– Centrul Coordonator al OCEMN privind schimbul de date statistice și informații economice.

Centre afiliate (Affliliated Centers) ale OCEMN sunt:

– Centrul regional pentru energie

– Centrul de coordonare a datelor statistice

– Centrul pentru întreprinderi mici și mijlocii.

Principalele obiective ale OCEMN sunt:

– dezvoltarea și diversificarea cooperării bilaterale și multilaterale în conformitate cu principiile și normele legislației internaționale;

– îmbunătățirea mediului de afaceri și promovarea inițiativei individuale și colective a întreprinderilor și companiilor implicate direct în procesul de cooperare economică;

– dezvoltarea colaborării economice;

– intensificarea respectului reciproc și a încrederii, a dialogului și cooperării dintre statele membre ale OCEMN.

În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia, Ucraina – membre fondatoare – și Serbia – care a aderat la OCEMN prin decizia Consiliului Miniștrilor afacerilor externe de la Erevan, la 18 aprilie 2003.

Pe lângă Președinția-în Exercițiu a organizației, România deține coordonarea grupurilor de lucru pentru combaterea criminalității (2015-2017) și protecția mediului (2014-2016), iar din iulie 2015 va prelua și coordonarea grupului de lucru privind transporturile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău