România pregătește dislocarea suplimentară a unei companii de infanterie în Kosovo

  • 03 Octombrie 2023 20:04
România pregătește dislocarea suplimentară a unei companii de infanterie în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o subunitate de nivel companie, nominalizată ca parte a rezervei strategice la dispoziția SACEUR, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo, transmite Ministerul Apărării Naționale de la București, citat de AGERPRES.

Acest lucru este consecința autorizării de către Consiliul Nord Atlantic cu privire la suplimentarea forțelor pentru gestionarea situației curente din Balcanii de Vest, arată sursa citată.

România și-a asumat, ca aliat NATO și stat membru UE, angajamentul de a contribui, cu forțe și mijloace militare, la efortul de menținere a unui mediu stabil de securitate în regiunea Balcanilor de Vest.

Dislocarea acestei companii se face în condițiile prevederilor legii privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în conformitate cu Hotărârea CSAT nr. 225/2022 privind aprobarea Planului de întrebuințare a forțelor Armatei României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2023.

La acest moment, România are dislocați în teatrele de operații din Balcanii de Vest aproape 330 de militari, dintre care aproximativ 250 în Bosnia și Herțegovina (România fiind unul dintre cei mai importanți contributori cu trupe la operația UE EUFOR ALTHEA din această țară, la care asigură funcția de șef de stat major, de nivel general de brigadă) și aproximativ 80 de militari în Kosovo, în operația NATO - KFOR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,6 m/s
Thu
32
Fri
28
Sat
27
Sun
22
Mon
24
Arhivă Radio Chișinău