România, Polonia, Suedia și Cehia propun organizarea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE cu privire la viitorul Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova

  • 17 Octombrie 2022 18:45
România, Polonia, Suedia și Cehia propun organizarea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE cu privire la viitorul Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova

Ministrul de externe Bogdan Aurescu și omologii săi Polonia și Suedia, state inițiatoare ale Parteneriatului Estic, și din Republica Cehă, țara care asigură președinția Consiliului UE, au propus luni organizarea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe din UE cu privire la viitorul Parteneriatului Estic.

“Am informat cu privire la inițiativa României, împreună cu Cehia, Polonia și Suedia de a organiza o reuniune informală cu toți miniștrii de externe din UE, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe din noiembrie, cu privire la viitorul Parteneriatului Estic și la adaptarea necesară a acestuia ca urmare a evoluțiilor provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Aurescu, prin intermediul unei postări pe Twitter, potrivit Calea Europeană.

Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus. Acest proiect a fost inițiat de Polonia și Suedia în 2008. Primul summit a avut loc la data de 7 mai 2009 la Praga.

Începând cu 28 iunie 2021, Belarusul și-a suspendat participarea la Parteneriatul Estic, în timp ce Uniunea Europeană a denunțat fraudarea alegerilor prezidențiale din august 2020 și reprimarea manifestațiilor pro-democratice.

În ceea ce privește celelalte țări, liderii UE au acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, iar Consiliul European s-a declarat pregătit să acorde Georgiei statutul de țară candidată la UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău