România, pe locul trei în topul țărilor destinatare ale exporturilor ucrainene de cereale, în 2023

  • 08 Iunie 15:25
România, pe locul trei în topul țărilor destinatare ale exporturilor ucrainene de cereale, în 2023

România se afla pe locul trei în topul țărilor destinatare ale exporturilor ucrainene de cereale, în 2023, potrivit datelor Comtrade a ONU, citate de Statista. Spania și China ocupă primele două poziții.

Invazia Rusiei în Ucraina și blocarea temporară a porturilor sale din Marea Neagră au redirecționat fluxul de cereale din „grânarul lumii”. Unul dintre principalii producători mondiali de grâu, porumb și uleiuri vegetale, Ucraina își expedia o mare parte din cereale la nivel internațional înainte de război, șapte dintre cele mai importante 10 piețe de destinație pentru exporturile de cereale ucrainene în 2021 fiind situate în Asia și Africa de Nord (opt dacă se include Turcia), scrie economedia.ro.

Când războiul a oprit brusc fluxul de cereale ucrainene, prețurile produselor alimentare de bază au crescut la niveluri fără precedent, pe fondul temerilor legate de o penurie alimentară la nivel mondial.

După cinci luni de război, Organizația Națiunilor Unite a intermediat un acord între Ucraina, Rusia și Turcia care a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe ruta Mării Negre. Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a intrat în vigoare la 22 iulie 2022, iar exporturile de cereale ale Ucrainei au revenit rapid la nivelurile de dinaintea invaziei. Chiar și după încheierea acordului privind cerealele, în iulie 2023, când Rusia a refuzat să îl reînnoiască, Ucraina și partenerii săi au găsit căi (și rute) alternative pentru a continua să asigure fluxul de cereale. În afară de exportul de cereale pe cale terestră prin țările vecine, Ucraina a continuat să exporte cereale printr-o rută alternativă pe Marea Neagră.

Potrivit datelor din baza de date Comtrade a ONU, o mare parte din exporturile de cereale ale Ucrainei au ajuns în Europa anul trecut, România, Polonia și Ungaria înregistrând creșteri deosebit de mari ale fluxurilor de cereale din partea vecinului lor aflat în conflict. Între timp, Indonezia, Iranul, Pakistanul, Marocul și Tunisia au ieșit din top 10, deoarece războiul le-a forțat să găsească furnizori alternativi de produse alimentare vitale.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău