România, pe harta globală a cercetării: Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcțiune

  • 19 Mai 2018 14:45
România, pe harta globală a cercetării: Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcțiune

Laserul din cadrul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, considerat cel mai puternic din lume, a fost pus în funcțiune vineri.

Laserul a fost testat cu succes, vineri, la capacitatea de 3 PetaWatt (PW), iar sistemul a funcționat foarte bine, urmând ca puterea să fie crescută treptat și să ajungă la puterea nominală de 10 PW în primul trimestru din 2019, dacă totul va funcționa fără probleme, a declarat vineri, pentru News.ro, profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, informează Digi24.

Laserul a fost testat cu succes, vineri, la capacitatea de 3 PetaWatt (PW), iar sistemul a funcționat foarte bine, urmând ca puterea să fie crescută treptat și să ajungă la puterea nominală de 10 PW în primul trimestru din 2019, dacă totul va funcționa fără probleme, a declarat profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele.

Pentru început, fasciculul laser va avea o putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, spune directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir. 

Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai important centru de cercetare științifică din România.

Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.

Investiția de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro.

Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013, iar bugetul nu a fost depășit, afirmă managerul proiectului.

Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente și cel mai strălucitor fascicul Gamma.

140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români și străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect științific în care este implicată România.

Autoritățile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării.

Investiția este destinată cercetărilor fundamentale. Laserul va folosi și la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spațiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău