România | Parlamentul a adoptat prelungirea stării de urgență cu 30 de zile

  • 16 Aprilie 2020 17:52
România | Parlamentul a adoptat prelungirea stării de urgență cu 30 de zile

Prelungirea stării de urgență cu 30 de zile a fost adoptată astăzi de parlament cu 404 voturi pentru, 29 împotrivă și cinci abțineri.

Au fost, însă, introduse mai multe articole care prevăd, între altele, ca "pe durata stării de urgență restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege" și doar pentru "prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată și cu respectarea strictă a exigențelor art. 53 alin. (2) din Constituția României".

Pe perioada stării de urgență, periodic, la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet, mai prevede proiectul de hotărâre.

În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă și va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii și propuneri, în condițiile prevăzute de Constituția României, se mai arată în proiect.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău