România | Oficiali americani, în vizită la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. Prezentare dronă MQ-9 Reaper
-
04 Februarie 2021 11:46
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, David Muniz, și comandantul Escadrilei 31 Aviano, general de brigadă Jason E. Bailey, se vor afla joi la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, județul Cluj, transmite defenseromania.ro.
În acest context, vor fi discutate subiecte de interes comun în domeniul forțelor aeriene referitoare la contribuția și rolul Forțelor Aeriene Române și Forțelor Aeriene ale SUA în ceea ce privește măsurile NATO de reasigurare a flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, precum și la cooperarea bilaterală în cadrul Parteneriatului strategic România - SUA, informează MApN, potrivit sursei citate.
La eveniment va fi prezentată, în expoziție statică, o aeronavă MQ-9 Reaper
Un detașament alcătuit din aeronave MQ-9 Reaper și circa 90 de militari aparținând Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii este dislocat, pentru următoarele luni, în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.
Militarii americani vor executa misiuni de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul operațiilor NATO, iar Forțele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene "General Emanoil Ionescu", vor asigura sprijinul tehnic, operațional și logistic necesar desfășurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România.
Prezența partenerilor americani pe teritoriul țării noastre reprezintă o oportunitate de dezvoltare, testare și evaluare a capacității de luptă, arată Ministerul Apărării, activitățile desfășurate în comun fiind un element cheie în creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părți.
Colaborarea dintre Statele Unite ale Americii și România contribuie la consolidarea capacității de apărare colectivă și la creșterea securității regionale, arată MApN.
Aeronava MQ-9 Reaper este un vehicul aerian fără pilot (UAV) capabil să efectueze operații de zbor comandate de la distanță sau autonome, fiind dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF).
Personalul care operează aeronava este dispus, de regulă, în facilități militare staționare și poate să angajeze obiective și să observe terenul folosind mai mulți senzori, inclusiv o cameră termografică. Comanda operatorului durează 1,2 secunde pentru a ajunge la dronă printr-o legătură prin satelit. MQ-9 Reaper este echipat cu șase rampe de acroșaj, care pot transporta, fiecare, sute de kilograme.