România ocupă primul loc în topul celor 10 țări în care au fost exportate cele mai multe vinuri moldovenești îmbuteliate

  • 31 Martie 2023 12:53
România ocupă primul loc în topul celor 10 țări în care au fost exportate cele mai multe vinuri moldovenești îmbuteliate

Republica Moldova a exportat cu 14 procente mai puțin vin anul trecut decât în 2021, arată datele prezentate astăzi în cadrul celei de-a 6-a ediție a conferinței naționale a filierei vitivinicole. Potrivit directoarei interimare a Oficiul Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă, printre factorii care au provocat această scădere se numără războiul din Ucraina, perturbarea logisticii de transport, precum și pandemia de Covid-19. Între timp, România ocupă primul loc în topul celor 10 țări în care au fost exportate cele mai multe vinuri moldovenești îmbuteliate, transmite Radio Chișinău.

În anul 2022 s-a mărit numărul agenților economici înscriși în registrul vitivinicol, fiind vorba de 58 900, a precizat șefa Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă. Producția de vinuri în anul 2022 este aproape echivalentă cu cea din 2021, de 140,5 milioane litri, cu excepția celor destinate pentru distilare.

Datele prezentate arată că Republica Moldova a exportat cu 14 procente mai puțin vin anul trecut decât în 2021, din diverse cauze, a explicat Elizaveta Breahnă:

„Pandemia, războiul din Ucraina, războiul a dus la perturbarea logisticii de transport, diminuarea producției, adică a vânzărilor privind exportul vrac în țările CSI”, a declarat Breahnă.

Datele mai arată că România ocupă primul loc în topul celor 10 țări în care au fost exportate cele mai multe vinuri moldovenești îmbuteliate, fiind obținute din aceste vânzări 26 milioane de dolari. Pe locul doi se clasează Rusia, urmată de Polonia. Importurile de vinuri în R. Moldova sunt în scădere, a spus directoarea Oficiul Național al Viei și Vinului:

„Importul total a fost cu 39% mai mic în volum și cu 6% în valoare. În 2022, au fost importate doar 3,6 mil. litri, la o valoare de 9,6 mil. dolari”, a menționat Elizaveta Breahnă

În debutul conferinței, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Sergiu Gherciu, a declarat că anul trecut a reprezentat o perioadă grea și cu numeroase provocări pentru producătorii de vin din Republica Moldova.

„Sectorul vitivinicol a făcut eforturi nemaipomenite pentru a se adapta și dezvolta în timpul pandemiei și suntem conștienți de vulnerabilitatea în fața unor schimbări climatice extreme și situația de război din țara vecină”, a spus Gherciu.

De aceea, potrivit secretarului de stat, autoritățile întreprind noi acțiuni pentru a dezvolta noi strategii care să ajute sectorul să supraviețuiască și să prospere. El a spus că în anul 2023, Ministerul își propune să dezvolte programe de protecție și reziliență care să asigure o producție sustenabilă a vinului în următorii ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău