România ne mai donează 50.400 de doze de vaccinuri. Daniel Ioniță: O facem din spirit de solidaritate

  • 27 Martie 2021 10:38
România ne mai donează 50.400 de doze de vaccinuri. Daniel Ioniță: O facem din spirit de solidaritate

România acordă Republicii Moldova a doua tranșă din cele 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 promise anterior de liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis. Este vorba despre 50.400 de doze de vaccin AstaZeneca, serul urmează a fi distribuit tuturor raioanelor din țară. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, spune că pandemia nu cunoaște granițe, iar România acționează în raport cu Republica Moldova în spritul solidarității și fraternității, notează IPN.

Cele 50.400 de doze de vaccin AstraZeneca oferite de Guvernul de la București, reprezintă al doilea lot de vaccinuri oferit în calitate de donație de România Republicii Moldova. Primul lot de 21.600 de doze a ajuns la Chișinău acum o lună.

„Urmează să sosească 50.400 de doze de vaccin, care vor fi destinate personalului eligibil pentru a fi vaccinat din Republica Moldova. Cele 200 de mii de doze sunt destinate tuturor cetățenilor Republicii Moldova, vor fi distribite de autoritățile de la Chișinău, potrivit strategiei de vaccinare. Noi ne-am dorit ca atât echipamentele medicale, cât și vaccinurile să fie distribuite echitabil în toate zonele, toate raioanele Republicii Moldova, dintr-un sentiment de solidaritate”, a spus Daniel Ioniță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, diplomatul a menționat că cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenia României se pot vaccina gratuit peste Prut, cu condiția unei programări prealabile pe platforma www.vaccinare-covid.gov.ro.

„Suntem în etapa trei de vaccinare în România, toți cei care-și doresc să se vaccineze trebuie să facă un efort și să se înscrie, pentru înscriere e nevoie de un cod numeric personal, un număr de telefon din România și trebuie să urmeze instrucțiunile legate de respectarea datei programării. Acest demers este însă unul benevol”, a spus Daniel Ioniță.

Potrivit ambasadorului, în România au fost deja imunizate peste 2 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 15% din populația eligibilă pentru vaccinare.

„În România succesul este unul major pentru că există interes din partea cetățenilor să se vaccineze. Cu atât mai mult trebuie să fie privită drept extrem de valoroasă donația pe care o face România Republicii Moldova. Este vorba de vaccinuri oferite gratuit din cota României. Cotă pentru care România a plătit ”, a mai spus Daniel Ioniță.

Potrivit platformei www.vaccinare.gov.md, în Republica Moldova, de la începutul campaniei de imunizare anti-COVID-19 s-au vaccinat 33.885 de persoane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău