România | Nava Școală Mircea a plecat într-un nou voiaj de instrucție (FOTO)

  • 24 Mai 2017 11:10
România | Nava Școală Mircea a plecat într-un nou voiaj de instrucție (FOTO)

Nava Școală Mircea, a plecat marți din Portul Constanța în cel de-al 37 marș de instrucție practică cu 163 de marinari militari la bord, pe parcursul căruia nava va străbate aproape 10.000 de mile marine și va purta tricolorul românesc în 11 porturi din nouă țări cu deschidere la Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Baltică și Oceanul Atlantic, scrie Agerpres.

Velierul de școală și instrucție al Marinei Militare a părăsit dana militară având la bord un echipaj de 163 de marinari, dintre care 70 de cadeți și elevi de la Academia Navală Mircea cel Bătrân și Școala de Maiștri Militari ai Forțelor Navale Amiral Ion Murgescu, precum și opt cadeți din Bulgaria, China, Grecia și Polonia.

Pe parcursul actualului voiajul, la bordul Navei Școală Mircea vor fi ambarcați, în două serii egale, 110 cadeți și 13 instructori din cadrul Forțelor Navale Germane.

Prezent la ceremonia de plecare în voiaj, Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN) viceamiral dr. Alexandru Mîrșu a declarat că se regăsește în emoțiile fiecăruia dintre cadeții care s-au îmbarcat acum la bordul istoricului velier Mircea și pornesc pe drumul carierei profesionale în primul voiaj de instrucție.

"Anul acesta Nava Școală Mircea va face un marș de patru luni de zile. Vom avea la bord și cadeți din țările aliate, partenere și prietene. Asta înseamnă că Nava Școală Mircea are deja recunoaștere internațională pentru antrenamentul de înaltă calitate care se desfășoară la bord. Înseamnă că această navă chiar este un ambasador al României în toată Europa, pot să spun. În același timp acești tineri nu uită niciun moment că sub pavilionul românesc ei sunt mesagerii poporului nostru și vor demonstra bunătatea și seriozitatea noastră. Eu sunt convins că acum pleacă cadeți și se vor întoarce adevărați marinari. Nava Școală Mircea niciodată nu a dezamăgit în șlefuirea caracterelor, ci întotdeauna a produs și a insuflat acel spirit Mircea care i-a călăuzit toată viața pe cei care au avut parte de el. Știu că rezultatele, obiectivele, scopurile vor fi atinse întru-totul, ca în fiecare an. Eu am fost cadet la bordul lui Mircea, în 1982, și acum mă uit la acești tineri și regăsesc fiorul emoției care m-a încercat și pe mine, atunci. Fiorul emoției de necunoscut, în primul rând, dar apoi acea dragoste care apare subit, de mare, de echipaj, de navă, de colegii tăi, fapt pentru care după atâția ani de zile ne reîntâlnim cu toții, indiferent unde ne-au călăuzit valurile vieții, pe fiecare", a declarat Șeful Marinei Militare.

Pe parcursul actualului voiaj de practică, echipajul velierului va participa la două evenimente nautice de prestigiu, 'Sail Den Helder 2017', organizat cu ocazia Zilei Forțelor Navale Olandeze, în Portul Den Helder din Olanda, iar cel de-al doilea, 'The Tall Ships Races 2017', cu ocazia celebrării a 100 de ani de independență a Finlandei, competiție nautică ce se va desfășura între porturile Halmstadt (Suedia), Kotka (Finlanda) și Turku (Finlanda).

Totodată, ca o confirmare a bunelor relații cu instituțiile de învățământ superior de marină, echipajul navei are programate vizite oficiale la academiile navale din Germania, Olanda, Polonia, Portugalia și Spania.

Nava Școală 'Mircea' este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafață totală de 1.750 metri pătrați. Aceasta a fost construită în perioada 1938-1939 la Șantierul Naval 'Blohm & Voss' din Hamburg, Germania. Din seria sa, mai fac parte navele 'Eagle' — SUA, 'Gorch Fock I' — Germania, 'Gorch Fock II' — Germania și 'Sagres' — Portugalia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău