România misterioasă | Babele de la Ulmet - pietrele de legendă din Țara Buzăului (VIDEO)

  • 29 Ianuarie 2017 12:09
România misterioasă | Babele de la Ulmet - pietrele de legendă din Țara Buzăului (VIDEO)

România ascunde comori naturale deosebite, însă din păcate, cele mai multe dintre ele sunt foarte puțin cunoscute. O soartă asemănătoare o au "Trovanții" din comuna Ulmet, jud. Buzău, un obiectiv autohton extrem de interesant, deloc promovat și foarte puțin vizitat.

Din punct de vedere științific, trovanții sunt aglomerări de pietricele de diferite mărimi, legate între ele de ciment carbonatic. Formele acestor „pietre vii” sunt dintre cele mai diverse: cilindru, navă spațială, elipsă, sferă, care își modifică forma o dată la 1200 de ani. În acest interval, ele cresc cu câțiva centimetri, creștere care se realizează din centru spre exterior, scrie antenasatelor.ro.

Numiți popular “pietrele vii”, trovanții sunt pietre considerate pe vremuri magice datorită formelor acestora. Având în general forme rotunjite, acestea s-au dezvoltat în nisipul de pe fundul mării Paratethys, care exista cândva și pe teritoriul României, în urma unui îndelung proces geologic, în pământ, la presiune.

Datorită aspectului lor sferic rezultat în urma dezvoltării lor concentrice, trovanții au fost confundați de-a lungul timpului, cu ouă de dinozauri sau chiar cu OZN-uri. Multă vreme pietrele vii au fost considerate fosile de plante sau de animale și foarte căutate de către paleontologi, pentru colecțiile de fosile conținute în miezul lor.

Astăzi, pietrele vii aflate la 50 de kilometri nord-vest de orașul Buzău sunt cunoscute sub denumirea de „Babele de la Ulmet”, datorită asemănării unora dintre ele cu formele stâncoase de pe crestele Bucegilor.

Pietrele vii nu au fost ocolite de legende și de povești ciudate. Una dintre acestea spune că Trovanții din Bozioru (com. Ulmet) își schimbă locul, situație care pare uimitoare și stârnește curiozitatea. Unele guri susțin că extratereștri sunt cei care vin și schimbă locul trovanților. Din altă parte aflăm că trovantul cu pricina a fost mutat de sihaștrii care au vrut să-l prelucreze, dar s-au răzgândit, căci era prea frumos!

Priviți din altă perspectivă, trovanții ar putea fi o misterioasă trecere de la regnul mineral la cel vegetal. Ații susțin că bolovanii aceștia ar avea origini supranaturale sau ar fi mărturii ale existenței unor civilizații extraterestre foarte avansate.

Dincolo de aceste legende, ciudatele forme ale trovanților poartă cu sine o istorie nescrisă, ce pare să amintească de evenimente petrecute cândva, trecând drept simboluri create parcă de mâinile unor uriași.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău