România | Manifestări comemorative în Timișoara la 32 de ani de la Revoluția din 1989

  • 16 Decembrie 2021 11:25
România | Manifestări comemorative în Timișoara la 32 de ani de la Revoluția din 1989

În România, pe 16 decembrie 1989 începea la Timișoara revoluția care a dus la căderea regimului comunist. Tonul fusese dat în seara zilei de 15 decembrie, când sută de oameni s-au adunat în fața casei pastorului reformat László Tőkés, transmite Radio România Actualități.

Acesta urmă să fie evacuat și mutat într-o parohie de la țară. Astăzi, la Timișoara sunt programate manifestări pentru a marca cei 32 de ani trecuți de la debutul revoluției din '89.
 
Flacăra revoluției s-a aprinzi în Piața Maria, unde au fost oprite tramvaiele, iar manifestanții s-au încolonat și au plecat spre centru, scandând lozinci împotriva regimului totalitar. Atunci s-au făcut primele arestări, pentru ca a doua zi, pe 17 decembrie, să se deschidă focul asupra protestatarilor.
 
În amintirea celor care și-au sacrificat viața pentru libertate astăzi sunt programate ample manifestări comemorative. La Memorialul Revoluției este Ziua Porților Deschise. Va fi o slujbă de pomenire, iar elevi de la 15 școli vor depune coroane de flori la monumentele eroilor.
 
La ora 12 este programată ședința festivă a Consiliului Local. După-amiază va fi o proiecție de film "Remember '89". De la ora 18, în Piața Victoriei se vor aprinde Candelele Nemuririi, iar Galeria Poli va organiza marșul "Eroii nu mor niciodată".
 
Seara se va încheia cu concertul Folk for Revolution, cu Mircea Baniciu. La miezul nopții va fi oficiată Sfânta Liturghie cu priveghere, în așteptarea zilei de mâine, când, la Timișoara, va fi zi de doliu în memoria eroilor martiri.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,19
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău