România: Maia Sandu va primi premiul Timișoara pentru Valori Europene

  • 20 Decembrie 2023 14:10
România: Maia Sandu va primi premiul Timișoara pentru Valori Europene

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a devenit laureată a Premiului „Timișoara pentru Valori Europene", recompensat cu 30.000 de euro, relatează Agerpres.

"În vremurile de criză pe care le traversăm, Timișoara este pregătită să își asume o voce clară în apărarea și promovarea valorilor europene. Aceste valori sunt și valorile Timișoarei: libertate, democrație, diversitate, toleranță. Sunt valori pe care Timișoara le-a câștigat cu curaj și sânge în Decembrie 1989. Le-a afirmat cu efervescență în acest an în calitate de Capitală Europeană a Culturii. Premiului Timișoara pentru Valori Europene este afirmarea concretă a spiritului Timișoarei, încărcat de curaj și libertate", a spus primarul Dominic Fritz.

Juriul a apreciat, în acordarea premiului, că "Cu mult curaj și bun simț, Maia Sandu luptă cu perseverență pentru creionarea unui drum european pentru Moldova", iar distincția îi va fi înmânată în perioada 12-13 ianuarie 2024, de municipalitatea timișoreană, arată un comunicat al Primăriei Municipiului Timișoara, remis AGERPRES.

În desemnarea președintei Maia Sandu câștigătoare a Premiului Timișoara pentru Valori Europene pentru anul 2023, membrii juriului apreciază claritatea viziunii sale europene și determinarea cu care o urmărește. Maia Sandu a crezut în aspirațiile europene ale Republicii Moldova atunci când mulți le considerau o utopie. Cu o putere de muncă incredibilă, cu mult curaj și cu un bun simț rar întâlnit în politică, Maia Sandu luptă cu perseverență pentru creionarea unui drum european pentru Moldova.

Membrii juriului argumentează că: "Vocea europeană a Maiei Sandu reușește să se audă clar și tare atât acasă cât și în toate capitalele internaționale. A inițiat un amplu proces de reformă și de promovare diplomatică prin care a obținut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că Republica Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană", subliniind faptul că "de fiecare dată, a vorbit sincer cetățenilor, explicând că procesul prin care Moldova va deveni parte din Uniunea Europeană, nu este unul ușor, dar este unul necesar care va asigura pace și prosperitate Moldovei. Capacitățile sale de comunicare politică, cu un stil uman, limpede și încărcat cu valori, sunt impresionante și o rază de soare într-o Europă care se confruntă cu o acută criză de încredere".

Săptămâna trecută, Consiliul European a votat în unanimitate demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău