România | Junii din Mărginimea Sibiului îngroapă anul 2018 în noaptea de Revelion

  • 31 Decembrie 2018 19:48
România | Junii din Mărginimea Sibiului îngroapă anul 2018 în noaptea de Revelion

Un obicei vechi de sute de ani se păstrează cu sfințenie în Mărginimea Sibiului, România acolo unde cetele de juni se formează de la Sfântul Nicolae și colindă până la Bobotează. În noaptea de Revelion, junii participă la o înmormântare veselă: îngroapă anul ce trece, scrie Mediafax.

După întâlnirea din a patra zi de Crăciun a tuturor cetelor de juni din satele ce compun zona Mărginimii Sibiului, tinerii vestesc din casă în casă faptul că vine un an nou.

Tradiția spune că pentru a intra într-un an mai bun trebuie aruncat tot ce a fost rău în anul care a trecut, astfel că, în ultima zi din an, la miezul nopții, cetele junilor participă la un obicei vechi de sute de ani: Îngropatul anului.

Astfel, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, în orașul Săliște, junii poartă pe umeri un sicriu pe care este gravat anul care se încheie și pun în scenă o înmormântare. Anul vechi va fi îngropat simbolic, dându-i-se foc, apoi junii se întorc în casele pe care le-au colindat cântând și dansând, salutând, în acest fel, anul nou în care au intrat.

Sursa: Mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău