România: Inițiativă legislativă pentru ca limba română să poată fi studiată de copiii din diaspora

  • 04 Martie 08:00
România: Inițiativă legislativă pentru ca limba română să poată fi studiată de copiii din diaspora

Parlamentarii Radu Mihail și Iulian Lorincz au depus o inițiativă legislativă prin care cursurile de limba română pentru copiii din diaspora ar putea să devină program permanent al Ministerului Educației. ”Vrem ca acest curs să nu poată fi desființat peste noapte din lipsă de fonduri sau lipsa de viziune a vreunui ministru al Educației”, afirmă senatorul Radu Mihail, citat de News.ro.

Cursurile de limbă română ar putea să devină program permanent al Ministerului Educației. Inițiativa legislativă a fost depusă de senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz – și vizează includerea cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în legea învățământului.

Peste jumătate de milion de copii români cresc departe de România și pentru o mare parte dintre ei limba română a devenit, deja, o limbă străină, afirmă reprezentanții formațiunii.

”De 16 ani, mii de copii din șapte țări europene beneficiază de cursul de limbă, cultură și civilizație românească, oferit prin Institutul Limbii Române. Acest proiect trebuie extins la toate țările în care există o comunitate semnificativă de români, să devină un program durabil de legătură cu România. Este esențial ca el să continue și să se dezvolte astfel încât sute de mii de copii români din diaspora să poată să țină astfel legătura spirituală cu țara. Vrem ca acest curs să nu poată fi desființat peste noapte din lipsă de fonduri sau lipsa de viziune a vreunui ministru al Educației”, afirmă senatorul Radu Mihail.

Acest proiect face parte din pachetul legislativ ”O educație fără granițe” propus pentru copiii români din diaspora. Educația în limba română trebuie să devină o prioritate de stat, astfel încât copiii de peste granițe să își păstreze legătura cu țara și să se poată întoarce în România oricând doresc, fără să aibă și obstacolul de integrare legat de limbă, mai scrie în comunicat.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău