România | Industria auto este unul dintre cele mai bune sectoare ale economiei

  • 31 Mai 2017 11:42
România | Industria auto este unul dintre cele mai bune sectoare ale economiei

Industria auto este unul dintre cele mai bune sectoare ale economiei românești. În prezent 13 la sută din Produsul Intern Brut al României este asigurat de acest domeniu, în care cifra de afaceri depășește 22 de miliarde de euro.

Specialiștii atrag, însă, atenția asupra importurilor de mașini vechi, care reprezintă atât o problemă economică, dar și una ecologică, scrie romania-actualitati.ro.

Cifrele reprezintă semnul revenirii la normal a industriei auto românești, implicând aici și companiile care realizează componente în domeniu. În jurul celor două platforme industriale din țară, dar și în marile orașe ca Sibiu, Timișoara, București, Brașov și Cluj s-au dezvoltat și companiile din industria conexă, care furnizează echipamente și altor constructori din întreaga lume.

Dacia lucrează la capacitate maximă de ani buni, iar Ford a angajat 1000 de muncitori și de specialiști pentru producția celui de-al doilea model la Craiova - SUV-ul compact EcoSport, cel care ar putea duce la o creștere a comenzilor pentru fabrica din Bănie.

Gabriel Sicoe, președintele ACAROM - Adunarea Generală a Asociației Constructorilor de Automobile din România: "Exportul se ridică la 13 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un sfert din exportul național. Piața de vehicule noi din România, piața locală, a reînceput creșterea. Avem trei ani de creștere cu o medie de 19%; rămâne în continuare, totuși, aproape de trei ori mai mică decât cea dinainte de criză".

Marea problemă în acest moment pentru piața autohtonă este importul de automobile uzate, pentru că statul român nu are niciun beneficiu, nici financiar și nici din punct de vedere ecologic.

Pentru o mașină nouă produsă în România statul încasează la buget 3.500 de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău