România | Începe administratea celei de-a treia doze de vaccin

  • 28 Septembrie 2021 09:05
România | Începe administratea celei de-a treia doze de vaccin

Vaccinarea anti-COVID intră într-o nouă etapă în România. De astăzi începe administrarea celei de-a treia doze, numită booster.

Pot fi administrate doar serurile produse de Pfizer sau Moderna, indiferent de vaccinul folosit inițial.

Deocamdată nu pot primi această doză cei vaccinați cu Johnson&Johnson, pentru că încă nu au trecut șase luni de la încheierea schemei de imunizare.

Programările se pot face deja pe platforma rovaccinare și sunt accesibile tuturor celor care doresc să facă și această doză, însă există câteva categorii de persoane pentru care este ferm recomandată: este vorba despre cei care au peste 65 de ani, cei cu boli cronice, indiferent de vârstă, persoanele din centrele medico-sociale, dar și cele cu risc mare de expunere, aici intrând personalul sanitar și cel din învățământ.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, atrage atenția că tulpina Delta a coronavirusului, mai contagioasă, este dominantă și la noi, iar vaccinul crește gradul de protecție.


Valeriu Gheorghiță: Situația epidemiologică se înrăutățește de la o zi la alta și perspectivele nu sunt foarte optimiste și atunci datoria noastră este să creăm accesibilitate la vaccinare și să dăm posibilitatea celor vulnerabil de a-și consolida răspunsul imun, în condițiile în care varianta Delta este dominantă.


Realizator: În ultimele zile se constată o creștere a numărului celor care se prezintă la centrele de vaccinare. Ieri, peste 15.000 de persoane au primit prima doză sau pe cea care nu are nevoie de rapel. Între timp, situația sanitară se agravează. Ieri mai erau libere doar 24 de paturi de terapie intensivă în spitalele din întreaga țară și niciunul în București. Sunt peste 1.200 de bolnavi COVID în stare gravă, printre ei și 18 minori. Ieri au fost raportate peste 5.600 de noi infectări și o rată de pozitivare de aproape 20%. În capitală sunt peste 2.500 de cazuri noi și o incidență foarte aproape de cinci. În total, sunt peste 600 de localități, orașe mari și municipii în scenariul roșu; printre acestea se numără și Timișoara, unde au intrat în vigoare mai multe restricții de circulație după ce rata de infectare a depășit pragul de șapte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău