România | Încă un produs alimentar protejat la nivel european

  • 03 Decembrie 2018 14:35
România | Încă un produs alimentar protejat la nivel european

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului "Scrumbie de Dunăre afumată" în registrul produselor care beneficiază de Indicație Geografică Protejată (IGP), informează luni un comunicat de presă al executivului comunitar, potrivit Agerpres.

„România are, începând cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP)", menționează Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagra în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultura și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre. Are 250-400 grame și între 25-30 centimetri și este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.

Scrumbia este pregătită sub forma întreagă, după curățare, sărată și afumata la rece după o metoda veche, din aria geografica definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.

Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala și cea mai veche îndeletnicire. Prin urmare, aceasta activitate este bine înrădăcinată în cultura locuitorilor din Delta Dunării, făcând totodată parte, ca trăsătură caracteristică, din memoria numeroșilor turiști din lumea întreagă care vizitează localitățile din Delta Dunării.

România avea patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicații Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu și Novac afumat din Țara Bârsei. Produsul Telemea de Ibănești este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru alte trei produse în vederea pentru dobândirea protecției europene Indicație Geografică Protejată: Cârnații de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni și Telemea de Sibiu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la nivelul României au fost identificate 300 de produse care se pot încadra pe sistemele de calitate naționale și europene, iar 100 dintre acestea pot accesa sistemele de calitate europene.

Aproximativ 20 de produse au fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european respectiv Telemea de Vaideeni (județ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de știucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău