România | În Gorj se cultivă „aurul roșu”: 14.000 de euro kilogramul
-
01 Mai 2018 18:29
„Aurul roșu” al gastronomiei crește pe câmpurile din Gorj, România. Esste vorba despre șofran, numit astfel din cauza prețului: se vinde și cu 14.000 de euro kilogramul. Adus în Europa de spanioli, condimentul este cultivat aici tot de un iberic.
Digi24.ro scrie că, originar din Orientul Mijlociu, șofranul crește acum și pe dealurile din Gorj. La fel de exotic precum condimentul, spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totuși rapid.
„În piața de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul și în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, investitor spaniol.
Bucătarii confirmă. Șofranul este lux și delicatesă. „Este într-adevăr mai scump decât caviarul, decât vita kobe și decât aurul. Îl folosim foarte rar, îl folosim la mese speciale pentru că are o aromă delicată și nu toată lumea știe să aprecieze”, spune Claudia Turbatu pentru sursa citată, bucătar șef.
Deși se aștepta să nu aibă producție în primul an, spaniolul a recoltat din Gorj 200 de grame de șofran. Pentru un gram de praf de condiment este nevoie de sute de firicele fine, iar pentru a obține un kilogram de șofran este nevoie de recolta de pe patru hectare.