România îi răspunde lui Lavrov. Bogdan Aurescu: Poziția Rusiei față de sistemul de la Deveselu e complet eronată, dar nu e nouă

  • 02 Decembrie 2021 14:50
România îi răspunde lui Lavrov. Bogdan Aurescu: Poziția Rusiei față de sistemul de la Deveselu e complet eronată, dar nu e nouă

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, precizează că poziția exprimată de Federația Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO, este complet eronată, transmite defenseomania.ro.

Ministrul Aurescu a reacționat în contextul afirmațiilor ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, în discursul rostit joi în cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Stockholm, conform cărora în România și Polonia au fost instalate sisteme de apărare împotriva rachetelor care pot fi folosite pentru lovituri ofensive, potrivit sursei citate.

"Poziția exprimată de Federația Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO, este complet eronată, nu este nouă și face parte din retorica neconstructivă pe această temă, deja cunoscută încă de la momentul negocierii și încheierii, în 2011, a Acordului între România și SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice", afirmă Aurescu, potrivit MAE.

El arată că "poziția României, a SUA și a Alianței Nord-Atlantice a fost exprimată public și transmisă Federației Ruse de o manieră clară, fermă, în repetate rânduri, de-a lungul celor zece ani de la încheierea Acordului menționat: sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv, utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU; sistemul nu este îndreptat împotriva Federației Ruse, vizând amenințări cu rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune venite din afara spațiului euroatlantic; nu există niciun fel de intenție de transformare a sistemului de apărare antirachetă".

Capacitatea pur defensivă a sistemului antirachetă de la Deveselu e reflectată și în Declarația finală a Summitului NATO de la Varșovia din 2016

Ministrul de Externe subliniază că aceste aspecte se regăsesc inclusiv în Declarația finală a Summitului NATO de la Varșovia din 2016, amintește Agerpres. Astfel, la paragraful 55 al Declarației se arată clar: "Capacitatea este pur defensivă.", iar la paragraful 59 se menționează că "Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu va submina capacitățile strategice de descurajare ale Rusiei".

"Apărarea antirachetă a NATO este proiectată să apere împotriva potențialelor amenințări provenind din afara spațiului euroatlantic. Am explicat Rusiei de mai multe ori că sistemul BMD nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei de descurajare nucleară și că nu există nicio intenție de restructurare a acestui sistem pentru a avea în viitor o astfel de capacitate. Prin urmare, declarațiile ruse care amenință să țintească aliații din cauza BMD a NATO sunt inacceptabile și contraproductive", mai spune Aurescu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău