România | Grevă spontană la CFR. Peste 150 de trenuri sunt afectate

  • 22 Martie 2017 10:21
România | Grevă spontană la CFR. Peste 150 de trenuri sunt afectate

O parte din angajații CFR au declanșat un protest spontan, miercuri dimineață, nemulțumiți de negocierile privind noul contract colectiv de muncă. Potrivit reprezentanților CFR, în acest moment sunt afectate 155 de trenuri, care sunt oprite pe traseu, în diferite stații. Angajații CFR vor o creștere salarială de 25% și condiții mai bune de muncă și au recurs la declanșarea grevei pentru că nu mai au încredere în promisiunile conducerii companiei feroviare, au declarat, pentru News.ro, sindicaliști din transportul feroviar, care au precizat că mecanicii de locomotivă ar putea opri și ei lucrul joi.

Angajații CFR vor o creștere salarială de 25% și condiții mai bune de muncă, iar miercuri au declanșat o grevă spontană, blocând gări pentru că nu mai au încredere în promisiunile conducerii companiei feroviare, au declarat, pentru News.ro, sindicaliști din transportul feroviar, care au precizat că mecanicii de locomotivă ar putea opri și ei lucrul joi. Sindicaliștii spun că Gara de Nord nu este blocată, dar activitatea ar fi oprită complet în alte gări, printre care Cluj-Napoca, Iași, Bacău și Brașov, scrie news.ro.

Anunțul de marți al CFR SA, potrivit căruia bugetul prevede, pentru 2017, o creștere cu 22,5% a fondului de salarii, nu a fost suficient pentru angajați, în condițiile în care aceștia nu mai au încredere în conducerea companiei, a declarat, pentru News.ro, președintele Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial (FNFMC), Grigore Mare.

”Este vorba de lipsa încrederii. Angajații nu mai au încredere în conducerea companiei, sunt foarte nemulțumiți și cer o creștere salarială de 25% și condiții mai bune de muncă”, a spus liderul sindical.

Liderul sindical a mai spus că principala problemă o reprezintă lipsa unei grile de salarizare eficiente, care să asigure o departajare clară între funcții, astfel că s-a ajuns în situația în care jumătate dintre angajații CFR SA să fie plătiți cu salariul minim pe economie.

Și mecanicii de locomotivă ar putea declanșa o grevă spontană joi, în condițiile în care contractul lor colectiv de muncă expiră la miezul nopții, iar angajații companiei de transport pe calea ferată CFR Călători sunt și ei nemulțumiți de actuala situație, a declarat, pentru News.ro, liderul Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR), Rodrigo Maxim.

”Mâine ar putea urma mecanicii de locomotivă. Angajații CFR Călători au și ei cerințe similare cu cele ale angajaților CFR SA, respectiv creșterea salariilor cu 25%, condiții mai bune de muncă și investiții în infrastructura feroviară și în achiziția de garnituri noi de tren. Depourile au ajuns adevărate cimitire de locomotive”, a spus Rodrigo Maxim.

Liderul sindical a avertizat asupra faptului că mulți angajați ai CFR Călători, care au responsabilități sporite, precum conductorii și șefii de tren, sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău