România, Germania și Franța vor lansa “Platforma de sprijin pentru Moldova”. Miniștrii de externe ai celor trei țări vor găzdui o conferință la Berlin pe 5 aprilie

  • 21 Martie 2022 15:10
România, Germania și Franța vor lansa “Platforma de sprijin pentru Moldova”. Miniștrii de externe ai celor trei țări vor găzdui o conferință la Berlin pe 5 aprilie

România, Franța și Germania au anunțat luni crearea unei platforme de sprijin pentru Republica Moldova cu scopul de intensifica sprijinul internațional și al Uniunii Europene pentru R.Moldova, confruntată cu un val crescut de refugiați din Ucraina șo cu o criză energetică din cauza dependenței de Rusia. Lansarea acestei platforme va fi găzduită de miniștrii de externe ai celor trei țări în cadrul unei Conferințe la Berlin, în perioada următoare

Anunțul a fost făcut de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, la care invitat special este ministrul de externe de la Chișinău, Nicu Popescu, scrie CaleaEuropeana.ro.

“Am prezentat împreună cu Annalena Baerbock și Jean-Yves Le Drian proiectul Conferinței de la Berlin din 5 aprilie, pe care Germania, Franța și România o vor co-găzdui cu scopul creării “Platforma de sprijin pentru Moldova” pentru a intensifica sprijinul UE și internațional, inclusiv al țărilor donatoare și instituțiilor financiare internaționale, pentru Republica Moldova”, a scris șeful diplomației române, pe Twitter.

La sosirea la reuniunea CAE, Bogdan Aurescu a amintit că autoritățile române au organizat un centru în partea de nord a României pentru a colecta și transfera asistență umanitară, nu doar în Ucraina, ci și în Republica Moldova.

El a precizat că “sprijinim organizarea pe 5 aprilie la Berlin, împreună cu colegii noștri germani și francezi, a unei conferințe internaționale de sprijin pentru Republica Moldova pentru a crea o “Platformă de susținere a Republicii Moldova” și pentru a stimula mai mult sprijin pentru această țară”.

În marja reuniunii CAE a avut loc o discuție a miniștrilor europeni de externe cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Discuția are loc în urma propunerii României, într-un moment marcat de impactul deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei și cetățenilor din Republica Moldova.

Discuția s-a concentrat pe o mai bună înțelegere la nivel UE a nevoilor și provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, reafirmarea aprecierii și sprijinului UE pentru eforturile Chișinăului de găzduire a refugiaților din Ucraina, precum și discutarea sprijinului suplimentar concret al UE pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova.

În acest context, ministrul de externe român a evidențiat demersurile active ale României de sprijinire a Republicii Moldova, în linie cu măsurile în sprijinul autorităților din Republica Moldova, propuse în scrisoarea comună transmisă recent împreună cu ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell și către comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Olivér Várhelyi.

Ministrul român de externe a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeană a R. Moldova, subliniind că cererea de aderare a acestui stat la UE reprezintă un prim pas dintr-un proces laborios, și va exprima convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru R. Moldova în continuarea reformelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău