România găzduiește reuniunea liderilor Conferinței de Securitate de la München, în ajunul ministerialei de externe a NATO de la București

  • 17 Noiembrie 2022 15:33
România găzduiește reuniunea liderilor Conferinței de Securitate de la München, în ajunul ministerialei de externe a NATO de la București

România va găzdui în perioada 28-29 noiembrie, în ajunul reuniunii miniștrilor de externe din țările NATO de la București, și întrunirea “Munich Leaders Meeting” a Conferinței de Securitate de la München, a transmis, joi, ministrul de externe Bogdan Aurescu, într-o postare pe Twitter, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Șeful diplomației române a semnat un memorandum de înțelegere cu Conferința de Securitate de la München pentru co-organizarea reuniunii la nivel înalt “Munich Leaders Meeting” înainte de ministeriala de externe a NATO pe care Aurescu o va găzdui la București și la care este așteptat inclusiv secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

La finalul lunii mai, ministrul Aurescu și MSC au anunțat că România va găzdui în luna noiembrie reuniunea “Munich Leaders Meeting”.

Conferința de Securitate de la München a precizat că, după reuniunea de la Washington din luna mai, a ales capitala României ca gazdă a viitoarei reuniuni “Munich Leaders Meeting”.

Reuniunea va aduce laolaltă 75 de participanți din 25 de state. Pentru prima dată, o astfel de reuniune are loc pe flancul estic al NATO

MLM București va reuni peste 75 de participanți la nivel înalt din peste 25 de state, actuali și foști oficiali, experți și analiști renumiți, formatori de opinie, pentru a aborda subiecte de interes major pe agenda regională, europeană și euroatlantică, precizează MAE.

Găzduirea de către România a Reuniunii Liderilor de la München reconfirmă profilul activ al României la nivel internațional pe dimensiunea de politică externă și securitate, precum și recunoașterea rolului activ pe care țara noastră îl joacă la nivel regional, european și transatlantic, inclusiv în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Desfășurarea acestei reuniuni la București, pentru prima dată într-un stat de pe Flancul Estic al NATO, are și o încărcătură simbolică, având în vedere faptul că România este țara europeană și aliată cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva statului vecin, precum și al creșterii importanței strategice a Mării Negre.

MLM București este organizat înaintea Reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele NATO, pe care ministrul Bogdan Aurescu o va găzdui la București în perioada 29-30 noiembrie 2022.  Astfel, acest eveniment va avea și rolul de platformă de dezbateri pentru orientarea discuțiilor din cadrul Reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, inclusiv cele privind securitatea la Marea Neagră, implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid și implementarea Noului Concept Strategic. Reuniunea din 29 și 30 noiembrie a miniștrilor de externe din NATO este prima de acest fel pe care România o găzduiește, după ce a organizat Summitul Alianței în 2008. De asemenea, în octombrie 2004, la jumătate de an de la aderarea la NATO, România a găzduit la Poiana Brașov și o reuniune a miniștrilor apărării din NATO.

„Suntem onorați că România va găzdui un eveniment atât de important, sub marca Munich Security Conference, mai ales într-un moment critic pentru securitatea regională și euroatlantică. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat semnificativ echilibrul de securitate din vecinătatea noastră, inclusiv în regiunea Mării Negre, ceea ce are impact asupra securității europene și euroatlantice în ansamblul său. Aceste provocări de securitate fără precedent pentru întreaga comunitate euroatlantică subliniază necesitatea constantă de a rămâne uniți și vigilenți. Trebuie să fim bine pregătiți pentru orice scenariu. Pe de altă parte, această criză a generat o ambiție reînnoită a comunității euroatlantice, care este mai hotărâtă ca oricând să apere și să consolideze democrația, prin toate mijloacele disponibile. Reuniunea Liderilor de la München desfășurată la București în perioada 28-29 noiembrie va oferi o oportunitate deosebită de  a aborda o gamă largă de subiecte de maximă actualitate, inclusiv evoluțiile din regiunea Mării Negre, măsurile pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid și a Noului Concept Strategic al NATO. Mulțumesc Conferinței de Securitate de la München pentru alegerea României pentru desfășurarea acestei reuniuni de relevanță, ne bucură faptul că, pentru câteva zile la sfârșitul lunii în curs, cele mai importante subiecte pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică vor fi dezbătute aici, la București, atât în cadrul MLM, cât și al ministerialei NATO, și abia aștept să le urez bun-venit participanților marcanți la aceste evenimente.”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu cu acest prilej.

Dezbaterile interactive ale MLM se desfășoară cu ușile închise, în baza regulilor de tip Chatham House. Reuniunea MLM București este parte a programului anual MSC și este organizată în pregătirea Conferinței de Securitate de la München din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Conferința de Securitate de la München reprezintă cel mai prestigios forum consacrat securității transatlantice și internaționale și a devenit, de la înființarea sa în 1963, o întâlnire esențială anuală pentru comunitatea strategică internațională. MSC s-a transformat într-un forum independent dedicat promovării soluționării pașnice a conflictelor și a cooperării internaționale și dialogului. În plus, față de conferința emblematică anuală din februarie, MSC găzduiește în mod regulat alte evenimente de mare amploare în capitalele din întreaga lume.

Potrivit MAE, decizia Conferinței de Securitate de la München ca România să găzduiască Reuniunea Liderilor de la München reconfirmă profilul diplomatic activ al țării noastre la nivel internațional pe dimensiunea de securitate și rolul pe care țara noastră îl joacă la nivel regional, european și transatlantic, inclusiv în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Această decizie vine în continuarea convorbirii purtate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu vicepreședintele și Chief Executive Officer al Conferinței de Securitate de la München, dr. Benedikt Franke,  la 4 mai 2022, când au fost discutate perspectivele concrete de cooperare a autorităților române cu MSC pentru organizarea reuniunii din noiembrie.

Totodată, organizarea evenimentului înaintea reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care va avea un rol substanțial în implementarea deciziilor care vor fi fost luate la Summitul NATO de la Madrid din iunie, va oferi, la București, o platformă de dezbateri deosebit de utile, inclusiv din perspectiva aplicării Noului Concept Strategic al NATO și a continuării adaptării posturii de descurajare și apărare a Alianței.

Reuniunea Liderilor de la München va reuni lideri de nivel înalt, alți actuali și foști oficiali, experți și analiști, pentru a aborda subiecte de interes major pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică. Reuniunea va avea o relevanță deosebită, mai ales în actualul context de securitate afectat de războiul ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cea mai recentă ediție a Reuniunii Liderilor de la München din acest an a avut loc, în perioada 9-11 mai 2022, la Washington DC, în Statele Unite ale Americii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău