România exclusă de la Eurovision 2016. EBU i-a retras TVR calitatea de membru

  • 22 Aprilie 2016 13:47
România exclusă de la Eurovision 2016. EBU i-a retras TVR calitatea de membru

European Broadcasting Union - cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume - i-a retras Televiziunii Române /TVR/ calitatea de membru ca urmare a neplății unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni.

Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai - se anunță vineri pe site-ul eurovision.tv.

TVR va pierde accesul și la alte servicii oferite de EBU, inclusiv schimburi cu Eurovision News și Sport News, dreptul de a difuza evenimente sportive specifice, expertiza juridică, tehnică și de cercetare și servicii de lobby.

Decizia a fost luată după ce un termen dat guvernului român de a lua măsuri satisfăcătoare pentru a rambursa datoria a expirat miercuri, 20 aprilie.

"Este regretabil faptul că suntem obligați să luăm această măsură. Suntem dezamăgiți că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit nici un răspuns din partea guvernului român. În ultimele săptămâni, EBU a luat act de sugestia Ministerului Finanțelor că TVR poate fi plasată în procedură de insolvență, care la rândul său poate conduce la o restructurare profundă a difuzorului. EBU este o asociație non-profit care reprezintă 73 de posturi publice de televiziune din 56 de țări. Continuarea gradului de îndatorare al TVR pune în pericol stabilitatea financiară a EBU însăși", a declarat directorul general al asociației, Ingrid Deltenre.

Prestația românească va fi eliminată din competiția pentru cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în data de 12 mai. Ordinea reprezentațiilor celorlalte 18 piese pentru a se califica în finală va rămâne aceeași, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul concursului.

România urma să participe în a doua semifinală a concursului alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveția, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel și Serbia.

Finala Eurovision se va desfășura la Stockholm, Suedia, în 14 mai.

Ca urmare a retragerii calității de membru EBU pentru TVR și a serviciilor de care beneficia, postul nu va avea acces la semnalul transmis de la Stockholm și, astfel, nu va fi în măsură să transmită desfășurarea concursului.

Întrucât CD-ul oficial pentru Eurovision Song Contest 2016, care include melodia românească, a fost deja produs, acesta conține piesa cu care România se calificase pentru concursul din acest an. EBU a decis să păstreze posibilitatea descărcării digitale a cântecului pe streaming, ca o favoare făcută artistului.

Reprezentanții presei române care au acreditările aprobate nu și le vor pierde, dar vor fi mutați în așa numita Delegație Internațională, care include presa și fani din țări care nu participă la concurs. De asemenea, vor rămâne valabile biletele vândute fanilor din România ai competiției, se mai precizează pe site-ul citat.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,1 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
1
Mon
-0
Tue
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău