România este pe primul loc în Europa între țările cel mai puțin dependente de gaz natural, potrivit ministerului român al Energiei

  • 07 Octombrie 12:55
România este pe primul loc în Europa între țările cel mai puțin dependente de gaz natural, potrivit ministerului român al Energiei

România este pe locul 1 în Europa între statele cel mai puțin dependente din punct de vedere al aprovizionării cu gaze naturale, a declarat, astăzi, 7 octombrie, la un eveniment de specialitate, secretarul de stat în Ministerul Energiei din România, Pavel Nițulescu, transmite G4media.

În ultima perioadă, am traversat momente destul de grele și încercate la nivel european și, bineînțeles, la nivelul României privind criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul sau conflictul militar regional care afectează vrând-nevrând sursa noastră principală de energie, care au dus până la urmă la o nouă paradigmă și anume diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare a gazelor naturale și a energiei electrice.

Noi, ca și țară, beneficiem de o sursă din abundență, acest gaz natural, agreat de către noi în primul rând și de către Comisia Europeană ca și combustibil de tranziție către o tranziție mai curată, fără emisii de noxe, cu un un țel final până în 2050 de atingere a neutralității climatice „Net Zero”. La nivelul României, avem foarte multe proiecte de investiții, care sunt 100% realizabile, începând de la extracția de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, un zăcământ care ne va aduce un plus de imagine și o creștere a securității energetice în zona României și în zona regională, chiar spre zona europeană.

Beneficiem de aportul că România este pe locul întâi, cu cea mai mai puțin sau mai redusă dependență din punct de vedere al a aprovizionării cu gaze naturale din Europa, deoarece avem o sursă la momentul actual destul de abundentă și care este utilizată corespunzător în România și din 2027, când va începe exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, vom fi în top tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale”, a explicat Nițulescu.

Acesta a enumerat, în același timp, o serie de proiecte de investiții aflate în derulate pe segmentul gazelor naturale, în România.

În primul rând, avem proiectul de la Midia, un proiect major de 1.700 de megawați, care va fi realizat și pus în practică la sfârșitul anului 2026. Acolo vom avea, într-adevăr, un consum de gaze naturale destul de mare, de 2,5 miliarde mc/an. Următorul proiect major pentru România și început demult, dar din păcate nefinalizat în timp util, dar cu perspectiva începerii probelor la sfârșitul anului 2024, este proiectul de la Iernut, cu o capacitate totală de 430 de megawați. Și acolo putem spune că această capacitate va avea un consum anual de până la un miliard de metri cubi de gaze pe an.

Alte două proiecte majore sunt proiectele de la Ișalnița și Turceni, ambele proiecte însumând o capacitate de producție din 1.325 de megawați și un consum de gaze naturale de aproximativ 1,5 miliarde mc/an (…).

Avem multe interconectări cu țările vecine pe partea de transport de gaze naturale. România este principalul inițiator al Coridorului Verde și, totodată, salut inițiativa de punere comercială în funcțiune a terminalului LNG de la Alexandropolis, gaze care vor traversa Bulgaria, vor intra în România și vor fi preluate inclusiv de către Republica Moldova, Ucraina, Ungaria și Slovacia. Este un gazoduct care va influența foarte mult partea economică a României”, a susținut oficialul Ministerului Energiei din România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,49
Cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:5,35 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău