România este gata să asigure R. Moldova cu păcură pentru a depăși mai ușor criza energetică

  • 21 Octombrie 2021 09:49
România este gata să asigure R. Moldova cu păcură pentru a depăși mai ușor criza energetică

România este gata să asigure Republica Moldova cu păcură pentru a o ajuta să depășească mai ușor criza energetică. Ministrul interimar al Energiei din România Virgil Popescu a dat asigurări în acest sens în cadrul unui interviu la Digi24, scrie tvrmoldova.md. El a subliniat că România are suficiente resurse pentru a-și permite să acorde acest ajutor.

VIRGIL POPESCU, ministrul interimar al Energiei din România: „Încercăm să venim în întâmpinarea solicitării asigurării cu păcură a Republicii Moldova și probabil acest lucru se poate rezolva destul de repede. România va putea trimite păcură cât e nevoie, nu e o problemă. Rafinăriile din România pot produce suficient de multă păcură atât pentru consum intern cât și pentru a ajuta Republica Moldova și studiem împreună cu colegii din Republica Moldova pentru a-i ajuta.  Avem contact permanent la nivelul ministerului de Externe, la nivelul ministerului Energiei, "Transgaz" direct cu operatorul de transport din Republica Moldova și sunt convins că Republiica Moldova nu va rămâne fără gaz.”

Potivit sursei citate, contractul de livrare a gazului rusesc semnat cu Gazprom a fost prelungit cu o lună de zile și expiră la sfârșitul lui octombrie. În prezent, Republica Moldova achită 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz rusesc. Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat încrezătoare că până pe întâi noiembrie, Republica Moldova va avea un contract de livrare a gazelor, și nu neapărat cu Federația Rusă. Premierul a precizat că Guvernul caută căi alternative de achiziționare a gazelor naturale. Șeful executivului a promis în același timp, compensarea unei părți a cheltuielilor pentru gazul consumat de familiile din grupurile vulnerabile.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,09 m/s
Thu
12
Fri
16
Sat
21
Sun
14
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău