România este criticată de SUA din cauza corupției, situației romilor, femeilor și discriminării comunității LGBT
-
04 Martie 2017 12:56
România este criticată din nou, în al 41-lea Raport cu privire la practicile în domeniul drepturilor omului din 2016, întocmit de Departamentul de Stat, pentru ”probleme majore” în domeniul drepturilor omului precum maltrarea și hărțuirea unor deținuți și romi de către poliție și jandarmerie, iar diplomația americană notează că, în pofida eforturilor Guvernului, corupția a rămas o ”problemă generalizată”.
Alegerile parlamentare din 2016 au fost considerate de către observatori libere și corecte și fără nereguli, spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2014, când observatorii au semnalat nereguli, între care un număr insuficient de secții de votare în străinătate, pentru o diasporă importantă, se arată în raport.
Potrivit documentului, discriminarea romilor continuă să fie o problemă majoră în România. ”Discriminarea socială sistematică a romilor le-a afectat accesul adecvat la educație, locuințe, îngrijiri de sănătate și angajare”, apreciază Departamentul de Stat.
Între alte probleme în domeniul drepturilor omului, în raport sunt citate ”condiții proaste de detenție și suprapoluarea” în închisori.
De asemenea, sistemul judiciar ”nu are personal suficient, spațiu fizic și tehnologie pentru a funcționa în mod eficient”, se arată în raport.
Totodată, Guvernul este criticat pentru că nu a reușit să acționeze eficient în vederea restituirii unor biserici greco-catolice, dar și altor biserici confiscate în regimul comunist.
”Se vorbește în continuare despre violențe asupra femeilor și despre discriminarea femeilor”, se arată în document.
Departamentul notează totodată că ”au existat unele acțiuni și declarații antisemite, iar negarea Holocaustului a continuat să fie o problemă”. Pe Internet au continuat să fie răspândite opinii antisemite, rasiste, xenofobe și naționaliste, adaugă diplomația americană în raport.
Organisme guvernamentale sunt criticate și pentru că pentru că au furnizat o ”asistență neadecvată unor persoane cu dizabilități și nu au respectat norme de îngrijire a unor persoane cu dizabilități în instituții, pe care le-au expus unor abuzuri.
”Discriminarea socială a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor și persoanelor intersex (LGBTI), în special a copiilor, a rămas la un nivel ridicat”, reproșează Departamentul de Stat.
Persoanele cu HIV/SIDA au continuat, de asemenea, să fie discriminate și hărțuite, se arată în raport.
Unii angajatori au supus bărbați, femei și copii traficului în muncă, în special în agricultură, construcții, servicii casnice, în industria hotelieră și manufacturieră. ”Munca copiilor a fost de asemenea o problemă, iar o protejare neadecvată a copiilor de abuzuri a rămas o problemă generală”, apreciază Departamentul de Stat american.
Sistemul judiciar a adoptat măsuri în vederea pedepsirii oficialilor care au comis abuzuri, se arată în raport, însă autoritățile au amânat în mod repetat procese implicând presupuse abuzuri ale poliției, ceea ce a condus, în multe cazuri, la achitări, critică diplomația americană.
Rapoartele cu privire la drepturile omului reflectă eforturi concertate ale ambasadelor și consulatelor americane de a aduna informațiile cel mai exacte posibil, este citat noul secretar de Stat Rex Tillerson în prefața raportului. Aceste documente sunt pregătite de agenți pentru drepturile omului în misiunile din întreaga lume, care evaluează informații disponibile de la o mare varietate de surse, precum societatea civilă, guvern și alte surse. Departamentul de Stat depune eforturi pentru ca rapoartele sale să fie obiective și uniforme calitativ, precizează Tillerson. Aceste rapoarte sunt folosite de către puterile legislativă, executivă și juridică americane ca resurse în definirea politicilor și în ghidarea deciziilor, în vederea unor angajamente diplomatice informate și stabilirii modului de alocare a ajutorului străin și în sectorul securității. Ele sunt folosite de asemenea în întreaga lume, în vederea informării activiștilor în domeniul drepturilor omului, aleșilor, universitarilor, mediilor de afaceri, unor instituții multilaterale și ONG-urilor.”Valorile noastre sunt interesele noastre atunci când este vorba despre drepturile omului. Producerea acestor rapoarte subliniază angajamentul nostru față de libertate, democrație și drepturile omului garantate tuturor oamenilor din lume”, subliniază secretarul de Stat Rex Tillerson, care anunță că transmite documentele Congresului.