România donează un sistem Patriot Ucrainei. Iohannis a promulgat legea

  • 05 Septembrie 20:00
România donează un sistem Patriot Ucrainei. Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Actul normativ promulgat de către șeful statului aprobă donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot, în configurația convenită cu partenerul american.

De asemenea, potrivit actului normativ, este abilitat „Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esențial «Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)», prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales - (FMS) pentru achiziționarea a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer Patriot configurația 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special”, scrie Digi24

Totodată, Ministerul Apărării Naționale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilității de apărare aeriană cu baza la sol.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, marți, acest proiect de lege. 

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit României, marți seara, pentru sistemul Patriot pe care Parlamentul de la București l-a aprobat să fie transferat Ucrainei.

„Acesta este un lucru care va sprijini cu adevărat poporul nostru, țara noastră, întreaga noastră regiune”, a spus Zelenski.

Pe 10 iulie, Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă, în marja summit-ului aniversar al NATO de la Washington, că se așteaptă ca România să fie recompensată „rezonabil” pentru că a donat un sistem Patriot Ucrainei. El a precizat că sunt negocieri cu aliații NATO astfel încât țara noastră să primească mai devreme sisteme care să asigure spațiul aerian național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
19
Thu
18
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău