România detronează Franța la producția de porumb pentru prima dată în istorie

  • 15 Decembrie 2017 11:13
România detronează Franța la producția de porumb pentru prima dată în istorie

România a obținut anul acesta o producție record de 14,5 milioane tone de porumb, o recoltă care a plasat România pe locul întâi în topul celor mai mari producători de porumb din UE, potrivit datelor Eurostat.

„Fermierii încep să fie din ce în ce mai performanți în ceea ce fac, au rezultate bune, dar sectorul de industrializare și procesare, cel care aduce valoare adăugată mare, nu este încă suficient de dezvoltat, nu a ținut pasul cu evoluția agriculturii“, a spus Alina Crețu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România.

Fermierii români își țin deocamdată producțiile din acest an agricol în silozuri, în așteptarea unui preț mai bun decât cel obținut în campania de recoltare, potrivit specialiștilor din piață. Anul trecut, însă, România a ex­portat circa o treime din producția de porumb, respectiv 3,4 mil. tone de porumb din 10,7 mil. tone obținute, potrivit datelor Eurostat. Porumbul românesc s-a vândut anul trecut la export la un preț mediu de 204 euro pe tonă.

Valoarea pieței de porumb din România se ridică la circa 2,1 mld. euro în 2017, potrivit calculelor ZF. Cei mai mari producători de cereale din România sunt Agro Chirnogi, Agricost și alții.

Sursa: Zirul Financiar

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău