România | Deputații au depus un proiect la Senat care adaugă o circumscripție electorală pentru Republica Moldova

  • 23 Septembrie 2019 10:18
România | Deputații au depus un proiect la Senat care adaugă o circumscripție electorală pentru Republica Moldova

Trei senatori și deputați au depus un proiect de lege la Senatul României care prevede adăugarea unei circumscripții electorale pentru românii cu reședința sau domiciliul în Republica Moldova. Numărul de circumscripții electorale crește de la 43 la 44, informează Mediafax.

Articolul 4 din Legea 208 din 2015 pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea AEP se modifică, fiind adăugată încă o circumscripție electorală pentru românii cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova, numărul de crisumscripții electorale fiind acum de 44, în loc de 43, potrivit Mediafax

Potrivit proiectului de lege, pentru organizarea alegerilor se constituie circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, o circumscripție în municipiul București, o circumscripție distinctă pentru românii cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, alții decât cei cu reședința în Republica Moldova. Numărul total al circumscripțiilor electorale este de 44. Denumirea, numerotarea și numărul de mandate aferent circumscripțiilor electorale sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta lege.

De asemenea se va forma un birou electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu reședința sau domiciliul în Republica Moldova.

Pentru organizarea procesului electoral funcționează în mod permanent Autoritatea Electorală Permanentă, care emite hotărâri, decizii și instrucțiuni. În perioada organizării alegerilor se formează Biroul Electoral Central, birouri electorale de circumscripție la nivel județean, al municipiului București, oficii electorale de sector, în cazul municipiului București,un birou electoral de circumscripție pentru românii cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova și un birou electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, precum și birouri electorale ale secțiilor de votare.

Potrivit textului proiectului de lege, nivelul fiecăreia dintre cele 43 de circumscripții electorale se constituie un birou electoral de circumscripție, format din 3 judecători, un reprezentant al Autorității Electorale Permanente și din cel mult 9 reprezentanți ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, conform prezentei legi, în circumscripția electorală respectivă.

Biroul electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova va avea sediul în Municipiul București, alături de cel pentru românii care au domiciliu sau reședința în afara țării, alții decât cei cu reședința în Republica Moldova.

De asemnedea, desemnarea celor 3 judecători se face în ședință publică, în termen de 21 de zile de la data începerii perioadei electorale, de către președintele tribunalului, prin tragere la sorți dintre judecătorii în exercițiu ai tribunalului județean, respectiv ai Tribunalului București, pentru Circumscripția Electorală București și pentru circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării. Data ședinței se aduce la cunoștință publică, prin presă, de președintele tribunalului, cu cel puțin 48 de ore înainte.

"Distribuiea birourilor electorale ale secțiilor de votare, prin intermediul primarilor, pe bază de proces-verbal de predare-primire, buletinele de vot, ștampila de control și ștampilele cu mențiunea "VOTAT", formularele pentru încheierea proceselor-verbale, precum și celelalte materiale necesare procesului electoral. Biroul Electoral de Circumscripție al Municipiului București distribuie aceste materiale oficiilor electorale; Biroul electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova și biroul electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării distribuie aceste materiale birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, cu sprijinul logistic al Ministerului Afacerilor Externe", se mai arată în textul proiectului legislativ.

După adăugarea circumscripției electorale cu numărul 43, pentru românii cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova, circumscripția electorală pentru românii cu reședința în afara țării, alta decât Republica Moldova devine numărul 44, cu 2 mandate de senatori și 4 mandate de deputați.

Potrivit proiectului de lege, circumscripția electorală pentru Republica Moldova va avea un mandat de senator pe circumscripție și 2 mandate de deputați pe circumscripție.

Inițiativa legislativă a fost semnată de deputațiiConstantin Codreanu (PMP), Solomon Adrian (PSD) și de Silviu Vexler( FCER minorități) și depusă la Senat. Camera Deputaților este cameră decizională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău