România | Deputaţii au depus un proiect la Senat care adaugă o circumscripţie electorală pentru Republica Moldova

  • 23 Septembrie 2019 10:18
România | Deputaţii au depus un proiect la Senat care adaugă o circumscripţie electorală pentru Republica Moldova

Trei senatori şi deputaţi au depus un proiect de lege la Senatul României care prevede adăugarea unei circumscripţii electorale pentru românii cu reşedinţa sau domiciliul în Republica Moldova. Numărul de circumscripţii electorale creşte de la 43 la 44, informează Mediafax.

Articolul 4 din Legea 208 din 2015 pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP se modifică, fiind adăugată încă o circumscripţie electorală pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova, numărul de crisumscripţii electorale fiind acum de 44, în loc de 43, potrivit Mediafax

Potrivit proiectului de lege, pentru organizarea alegerilor se constituie circumscripţii electorale la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti, o circumscripţie distinctă pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, alţii decât cei cu reşedinţa în Republica Moldova. Numărul total al circumscripţiilor electorale este de 44. Denumirea, numerotarea şi numărul de mandate aferent circumscripţiilor electorale sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta lege.

De asemenea se va forma un birou electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu reşedinţa sau domiciliul în Republica Moldova.

Pentru organizarea procesului electoral funcţionează în mod permanent Autoritatea Electorală Permanentă, care emite hotărâri, decizii şi instrucţiuni. În perioada organizării alegerilor se formează Biroul Electoral Central, birouri electorale de circumscripţie la nivel judeţean, al municipiului Bucureşti, oficii electorale de sector, în cazul municipiului Bucureşti,un birou electoral de circumscripţie pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova şi un birou electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, precum şi birouri electorale ale secţiilor de votare.

Potrivit textului proiectului de lege, nivelul fiecăreia dintre cele 43 de circumscripţii electorale se constituie un birou electoral de circumscripţie, format din 3 judecători, un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente şi din cel mult 9 reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, conform prezentei legi, în circumscripţia electorală respectivă.

Biroul electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova va avea sediul în Municipiul Bucureşti, alături de cel pentru românii care au domiciliu sau reşedinţa în afara ţării, alţii decât cei cu reşedinţa în Republica Moldova.

De asemnedea, desemnarea celor 3 judecători se face în şedinţă publică, în termen de 21 de zile de la data începerii perioadei electorale, de către preşedintele tribunalului, prin tragere la sorţi dintre judecătorii în exerciţiu ai tribunalului judeţean, respectiv ai Tribunalului Bucureşti, pentru Circumscripţia Electorală Bucureşti şi pentru circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Data şedinţei se aduce la cunoştinţă publică, prin presă, de preşedintele tribunalului, cu cel puţin 48 de ore înainte.

"Distribuiea birourilor electorale ale secţiilor de votare, prin intermediul primarilor, pe bază de proces-verbal de predare-primire, buletinele de vot, ştampila de control şi ştampilele cu menţiunea "VOTAT", formularele pentru încheierea proceselor-verbale, precum şi celelalte materiale necesare procesului electoral. Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti distribuie aceste materiale oficiilor electorale; Biroul electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova şi biroul electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării distribuie aceste materiale birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, cu sprijinul logistic al Ministerului Afacerilor Externe", se mai arată în textul proiectului legislativ.

După adăugarea circumscripţiei electorale cu numărul 43, pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova, circumscripţia electorală pentru românii cu reşedinţa în afara ţării, alta decât Republica Moldova devine numărul 44, cu 2 mandate de senatori şi 4 mandate de deputaţi.

Potrivit proiectului de lege, circumscripţia electorală pentru Republica Moldova va avea un mandat de senator pe circumscripţie şi 2 mandate de deputaţi pe circumscripţie.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de deputaţiiConstantin Codreanu (PMP), Solomon Adrian (PSD) şi de Silviu Vexler( FCER minorităţi) şi depusă la Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Naţională
Meteo Chişinău
1,85 °C
nori împrăștiați
Umiditate:80 %
Vint:2,6 m/s
Sun
6 °C
Mon
6 °C
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
8 °C

Curs oficial BNM 23 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 -0.0000
USD 17.7719 -0.0000
RON 4.0068 -0.0000
UAH 0.7293 -0.0000
RUB 0.2786 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău