România, demers la NATO după atacul iranian asupra petrolierului Mercer Street. Acțiune comună cu SUA și Marea Britanie

  • 05 August 2021 09:08
România, demers la NATO după atacul iranian asupra petrolierului Mercer Street. Acțiune comună cu SUA și Marea Britanie

România, Regatul Unit și SUA au reiterat "caracterul deliberat" al atacului asupra vasului "Mercer Street", atribuit, pe baza informațiilor disponibile, Republicii Islamice Iran și au atras atenția că acest incident reprezintă "o încălcare clară a dreptului internațional", transmite defenseromania.ro.

Misiunile permanente ale României, respectiv UK la NATO, împreună cu misiunea permanentă a Statelor Unite ale Americii, au realizat, miercuri, un demers comun la nivelul Alianței, în acest caz, potrivit sursei citate

Astfel, celelalte state aliate au fost informate în mod formal despre atacul asupra vasului "Mercer Street", în urma căruia au fost uciși un cetățean român și un cetățean britanic, precum și despre evoluțiile relevante în legătură cu acest incident.

Totodată, cele trei state și-au exprimat îngrijorarea că astfel de atacuri "reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, libertatea de navigație fiind garantată de dreptul internațional", arată un comunicat MAE.

Consulatul General al României din Dubai, Emiratele Arabe Unite, se află în continuare în contact cu autoritățile locale, cu misiunile partenerilor României și cu compania care administrează nava "Mercer Street", acordând asistență consulară la fața locului și întreg sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetățeanului român decedat.

* Marți, Uniunea Europeană și NATO au condamnat atacul comis joi asupra petrolierului "Mercer Street" în Marea Arabiei, pe care Statele Unite, Israelul și Regatul Unit l-au atribuit Iranului, dar Comisia Europeană a cerut ''evitarea oricărei acțiuni dăunătoare pentru pacea și stabilitatea în regiune'', a transmis AFP.

Petrolierul "Mercer Street", în proprietate japoneză și operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime, care aparține miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost joi ținta unui atac în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău