România cumpără rachete antinavă în valoare de 286 de milioane de dolari din SUA

  • 18 Ianuarie 15:46
România cumpără rachete antinavă în valoare de 286 de milioane de dolari din SUA

Guvernul român a aprobat și a trimis în parlament proiectul unui document care va permite României să achiziționeze sisteme mobile de coastă vizând lansarea rachetelor antinavă (NMS) pe baza unei proceduri cunoscute sub inițialele FMS, respectiv achiziții de aparatură militară destinată forțelor militare din străinătate, anunță publicația americană Defense News.

“Aceste sisteme antinavă ce vor fi achiziționate includ un vehicul de lansare mobil, o platformă de comandă, control și comunicații, platforme de transport și de conectare -deconectare, senzori, și aparatură de sprijin logistic, de întreținere și de testare, dar asemenea achiziții nu se limitează doar la atât”, se arată înr-o declarație a Ministerului român al Apărării Naționale.

Produsă de firma Raytheon and Kongsberg, racheta de tip NMS este destinată unor atacuri antinavă care depășesc linia orizontului. În luna octombrie a anului trecut, Departamentul de Stat din SUA a aprobat o eventuală vânzare după ce Bucureștiul și-a exprimat dorința de a achiziționa două sisteme destinate apărării de coastă.

Viitorul contract este estimat la 286 milioane de dolari, dar, potrivit declarațiilor ministerului, valoarea sa exactă urmează să fie stabilită în momentul începerii procedurilor de achiziție.

Potrivit unor estimări anterioare, valoarea achiziției s-ar putea ridica la 137 milioane euro ($166,5 milioane). În conformitate cu legislația română, achizițiile de armament sau cu caracter militar carre depășesc 100 milioane de euro trebuie aprobate de parlamentul țării.

Ministerul a declarat că intenționează să achiziționeze sistemele până în anul 2024.

Coaliția guvernamentală de centru-dreapta din România deține majoritatea atât în camera superioară, cât și în camera inferioară a parlamentului, astfel încât, cel mai probabil, parlamentarii vor aproba documentul înaintat de guvern.

Sursa: Defense News / Articol de Jaaroslaw Adamowski / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:3,6 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 02 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0442 -0.0678
USD 17.4749 0.0364
RON 4.3171 -0.0131
UAH 0.6238 -0.0000
RUB 0.2357 0.0025
Arhivă Radio Chișinău