România continuă sprijinul pentru copiii din R.Moldova. O nouă grădiniță renovată la Ratuș (FOTO)

  • 07 Iunie 2017 13:42
0%
00:00:00
00:00:00

O nouă grădiniță a fost renovată din banii oferiți de Guvernul României. Instituția preșcolară din localitatea Ratuș, raionul Criuleni nu a fost reparată capital niciodată timp de mai bine de patru decenii de când a fost înființată.

Acum însă, copii au posibilitatea să învețe și să se joace într-o grădiniță în care sunt condiții decente la standarde europene. 

„-Cum este la tine în grădiniță?

-E bine, e frumos și trebuie să ne purtăm frumos.

-Ce-ți place să faci grădiniță?

-Să mă joc, afară avem tobogan, avem scrânciob și nisip”.

Aproape 90 de copii din satul Ratuș, raionul Criuleni vin acum cu drag la grădinița renovată din bani oferiți de peste Prut. Guvernul român a alocat peste un milion de lei pentru reparația instituției preșcolare: s-a schimbat acoperișul, s-a făcut termoizolarea clădirii, au fost renovate blocurile sanitare și cel alimentar. Toate geamurile și ușile au fost schimbate, iar grădinița a fost dotată cu mobilier nou.

Înainte, din cauza acoperișului stricat, pe timp de ploaie, apa se scurgea în încăperi, iar pe pereți era mucegai. Bucătăria și blocurile sanitare erau învechite, își amintește directoarea grădiniței „Curcubeu”, Vera Negura.

Funcționau două grupe și se încălzeau doar de la sobe, în restul grădiniței era frig. Bloc sanitar nu aveam. Aveam apă doar rece. Dacă înainte ajutorii de educatori aduceau apă cu gălețile de la fântână, acum avem apă caldă și rece în grădiniță”.

Noile condiții din grădiniță le sunt pe plac atât copiilor, cât și angajaților. Maria Onică este educatoare la grădinița „Curcubeu” de mai bine de 30 de ani. Femeia a crescut generații întregi și susține că acum copii au parte de condiții mult mai bune decât altădată.

„Cu adevărat copii trăiesc în niște condiții mult mai bune decât cele care au fost. Și înainte este bine, dar acum este și cald,  sunt toate condițiile pentru copii”.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că lucrările în grădiniță au fost făcute conform standardelor europene.

„Am dorit să aducem aceste standarde, aceste valori și în casele și inimile locuitorilor din această frumoasă localitate. Ne dorim ca acești copii minunați să crească  în condiții bune și să contribuie la edificarea parcursului european al Republicii Moldova”.

Grădinița din Ratuș, Criuleni, este proiectată pentru 45 de copii, însă numărul celor care o frecventează este dublu. Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.

Din grantul oferit de România au fost renovate 832 de instituții preșcolare din Republica Moldova. Proiectul este implementat prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău