România combate propaganda Moscovei | Bogdan Aurescu: Nu spunem că Rusia este un stat inamic

  • 20 Iunie 12:40
România combate propaganda Moscovei | Bogdan Aurescu: Nu spunem că Rusia este un stat inamic

România nu afirmă că Rusia este "un stat inamic", ci menționează comportamentul acestei țări, "care a fost agresiv, în anii trecuți", a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, potrivit defenseromania.ro.

Sursa citată scrie că șeful diplomației române a participat la dezbaterea online organizată de think-tank-ul american Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA) privind securitatea în regiunea Mării Negre, context în care a fost întrebat de introducerea Federației Ruse în noua Strategie Națională de Apărare a Țării.

,,Nu este o schimbare bruscă, nu este o schimbare radicală, cu siguranță. Dacă cineva urmărește politica României ca membru NATO și ca partener strategic al SUA în regiune, pe Flancul Estic, la Marea Neagră, poate observa că Strategia noastră de Apărare a Țării, draftul recent prezentat pentru a fi adoptat de Parlamentul României, este pe o linie de continuitate cu strategiile de Apărare anterioare ale României și nu este ceva neobișnuit să marcăm comportamentul Rusiei în regiune. Nu este doar o analiză a României, face parte din analiza noastră din cadrul NATO, UE și este o decizie comună a aliaților să remarce că acțiunile Rusiei în regiunea Mării Negre generează riscuri", a explicat Aurescu, potrivit Agerpres.

El a vorbit, în acest sens, de transparență.

,,Când menționăm ce a făcut Rusia în regiune, lucru evident pentru toată lumea, vrem să fim transparenți, vrem să fim previzibili, vrem să abordăm subiecte care sunt surse legitime de îngrijorare și bineînțeles nu vrem să provocăm pe nimeni. Pur și simplu prezentăm faptele. Dacă vă uitați la ce s-a întâmplat în regiune, în anii trecuți, cred că este clar. De exemplu - a fost Crimeea ocupată legal? Putem să ne întrebăm asta. Creează exercițiile Rusiei în Marea Neagră, atât cele ofensive, cât și cele defensive, o atmosferă pașnică? Putem vorbi de o militarizare a Crimeei? Perpetuarea conflictelor din regiune, precum cele din Transnistria, Donbas sau Caucaz marchează o atmosferă pașnică în regiune? Cred că răspunsurile la aceste întrebări sunt evidente și nu e nevoie să ne repetăm. Asta am menționat în Strategia Națională", a punctat ministrul Afacerilor Externe.

Totodată, el a evidențiat, în context, că Federația Rusă nu este văzută ca "stat inamic".

,,Contrar a ceea ce au subliniat media ruse, nu spunem că Rusia este un stat inamic. Am observat că asta a fost un soi de mantra a analizelor și articolelor din presa rusă, referitor la Strategia noastră. Menționăm comportamentul Rusiei, care a fost agresiv, în anii trecuți, menționăm faptul că o parte din aceste acțiuni au încălcat legislația internațională, principiile și normele legislației internaționale, fapt din nou evident și în contextul acestei poziționări a Rusiei în regiune și pe Flancul Estic, bineînțeles că atrage îngrijorări naturale din partea României și a aliaților NATO. De aceea, NATO a adoptat multe măsuri defensive și de descurajare pe Flancul Estic", a mai afirmat Bogdan Aurescu. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
15
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:10,8 m/s
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
14
Mon
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău