România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există limba moldovenească

  • 04 Noiembrie 2021 18:35
România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există limba moldovenească

România a cerut Ucrainei să recunoască faptul că nu există limba moldovenească, dat fiind că Ucraina și Rusia sunt singurele două state care recunosc existența acestei așa-zise limbi inventate în 1994 de puterea pro-rusă de atunci de la Chișinău.

Solicitarea a fost făcută de secretarul de stat în MAE Dan Neculăescu într-o întâlnire cu adjunctul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Ihor Jovkva, scrie G4Media.ro.

Oficialul român a mai cerut rezolvarea problemei minorității române din Ucraina, care cere acces la învățământ în limba maternă.

Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a decis că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit căreia limba de stat este cea ”moldovenească”.

Declarația de Independență, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituția, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii și socialiștii, stabilește că limba de stat se numește moldovenească. De aici, în ultimii aproape 30 de ani, au existat o serie de dezbateri în societate, iar politicienii au folosit în mod populist această ambiguitate

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău