România | Cel mai mare zăcământ de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani, evaluat la minim 4 miliarde de dolari

  • 15 Mai 2017 08:41
România | Cel mai mare zăcământ de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani, evaluat la minim 4 miliarde de dolari

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, în județul Buzău, unde participă la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, că resursele găsite pe platforma Caragele, în localitatea CA Rosetti, ar putea asigura independența energetică a țării pentru aproximativ doi-trei ani. Grindeanu a mai spus că România este o țară ”bogată” și și-ar dori să devină ”un hub energetic regional”.

Premierul Grindeanu a ajuns în localitatea buzoiană C.A. Rosetti alături de ministrul Energiei, Toma Petcu, și de ministrul Economiei, Mihai Tudose. După aproape o oră, în zonă au venit și liderul PSD, Liviu Dragnea, și președintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, dar și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, scrie Digi24.

Sorin Grindeanu a declarat că descoperirea zăcământului onshore de gaze naturale de pe platforma Caragele este cea mai importantă de după Revoluție, putând asigura independența energetică a României pentru aproape doi-trei ani.

”Am ținut azi să vin aici și cu alți colegi din Guvern, la această nouă exploatare, pentru că e una foarte importantă, care se va dezvolta în anii viitori, undeva între 25 și 27 de miliarde de metri cubi de gaz. E cea mai importantă descoperire din anii de după Revoluție, dacă ar fi să discutăm doar din acest punct de vedere, ar asigura doar ea independența energetică a țării noastre doi-trei ani”, a spus Grindeanu.

Premierul a adăugat că România trebuie să ajungă să știe să valorifice resursele naturale pe care le are, susținând că până acum a fost ca ”într-un cerc vicios”.

”Sigur că îmi doresc să încurajăm, vorbim și de e o companie sută la sută românească Romgazul, nu că ar avea neapărat importanță asta, dar încurajăm astfel de acțiuni din două perspective: pentru a asigura independența energetică a țării - un lucru extrem de important - și doi: ne dorim și prin dezvoltarea altor proiecte energetice ca România să devină un hub energetic regional. Trebuie să ieșim din acest cerc vicios, cerc dat de neputința noastră în acești ani de a exploata resursele naturale ale țării, de prea multe ori doar am spus și nu am știut să le exploatăm, avem țară bogată, dar atunci când vine vorba de a exploata bogățiile țării nu am știut să le valorificăm în folosul cetățenilor. Sper ca acest semnal pe care azi îl transmitem, Guvernul și Parlamentul, să fie unul important pentru această industrie”, a mai afirmat premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, vineri, la Buzău, că zăcământul de gaze de pe platforma Caragele este evaluat la un preț minim de aproape patru miliarde de dolari, fiind o descoperire care dă posibilitatea Românei să devină ”un jucător important pe piața gazelor din regiune și nu numai”.

"Romgaz ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească, Romgaz, a făcut-o pe rezerve de gaze din România. E o rezervă care înmagazinează, pe primele estimări, 30 de miliarde de metri cubi și posibilitatea de exploatare este de 27 de miliarde de metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge probabil trei ani, dacă am exploata doar de aici. Este un depozit evaluat la un preț minim de aproape patru miliarde de dolari. E o descoperire care a trecut de faza de explorare, acum suntem în faza de exploatare, livrăm deja în sistem”, a spus ministrul Petcu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău